Aruba Bonaire Curacao

Van Huffelen gaat gevolgen wateroverlast op Bonaire bekijken

Den Haag – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen zal zich volgende week tijdens haar werkbezoek aan Bonaire op de hoogte stellen van de schade die eilandbewoners hebben ondervonden van de recente overvloedige regenval.

Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) wilde in het commissiedebat eerder deze week van de bewindsvrouw horen wat zij gaat doen “voor de mensen die nu met natte voeten zitten en met een huis vol modder”, daarbij verwijzend naar de (financiële) hulp die de regering bij de wateroverlast vorig jaar in Limburg heeft geboden.

Van Huffelen: “Dat kan ik niet precies zeggen. Als ik volgende week op het eiland ben, ga ik er naar kijken. Ik vind het belangrijk te kijken naar de effecten die het heeft gehad voor de binnenstad. Ik denk dat het goed is dat ik daar eerst even poolshoogte ga nemen om te zien wat er nodig is en moet gebeuren.”

Chogogo

De staatssecretaris kondigde aan ook een kijkje te nemen bij het strand van Chogogo. ”Ik vond het ongelofelijk naar te zien dat een deel van het artificiële strand het water in is gewaaid. Overigens is er veel meer zand in de zee gewaaid, niet alleen van artificiële stranden. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat wij aan klimaatadaptatie gaan werken. Als er regen valt, wil je dat water kunnen vasthouden op een verstandige manier, zodat je het ook weer kunt gebruiken. Het is zeer storend om te zien wat er bij Chogogo is gebeurd. Ik vind het ontzettend belangrijk dat er gehandhaafd wordt. Dat moet het openbaar lichaam zelf doen.”

“Er is op verzoek van het Bestuurscollege een onderzoek gestart door de Inspectie Leefomgeving en Transport om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving te monitoren. Dit soort situaties moet niet meer voorkomen. Het moet niet zo lang onduidelijk blijven wat precies de regels zijn waar ondernemers zich aan moeten houden. Als ze zich niet aan de regels houden, moet er ook effectief gehandhaafd worden. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.”

“Ik weet dat het Bestuurscollege daarmee in het geval van Chogogo aan het werk is. Ik ben volgende week op het eiland en ik ben van plan daar even langs te gaan om te kijken hoe de situatie is. Ik vind het niet juist als we niet scherp genoeg zijn op het handhaven van de regels. Natuurbehoud is niet alleen vanuit de waarden van de natuur, maar zeker ook voor het eiland zelf en de economie ongelofelijk belangrijk.”

“Als iemand niet voldoet aan de regels, moet worden ingegrepen. Of het nou een particulier is die een huis bouwt of iemand die iets aanlegt, er moet gewoon toezicht worden gehouden. Dat moet versterkt worden. Zeker op Bonaire zien we dat er onvoldoende gehandhaafd wordt op regels. Je wilt dat de ontwikkelingen op het eiland conform de wens van het bestuur zijn en in lijn met wat is afgesproken. Als regels worden overtreden, moet het helder zijn dat dat niet kan.”

Lees hier het letterlijke verslag van het gehele commissiedebat

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.