Tweede Kamer wil overleg over dreigende sluiting Bonlab

Den Haag – De Tweede Kamer legt zich niet zonder slag of stoot neer bij de dreigende sluiting van Bonlab op Bonaire.

Het besluit van staatssecretaris Maarten van Ooijen het zorgcontract met het laboratorium te beëindigen was voor Kamerlid Joba van den Berg (CDA) aanleiding de Kamercommissie voor Volksgezondheid voor te stellen schriftelijk overleg met de bewindsman te voeren. De commissie stemde daarmee in. De fracties krijgen twee weken de tijd om hun vragen in te dienen bij de griffie die ze gebundeld zal doorsturen naar Van Ooijen.

De directie van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland wil de laboratoriumzorg op Bonaire omwille van kostenefficiency concentreren bij Mariadal. De bezwaren van het Bestuurscollege en de Eilandsraad zijn door Van Ooijen terzijde geschoven. Zijn verwijt dat het BC te lang zou hebben gewacht met het innemen van een standpunt is verkeerd gevallen in Kralendijk.

Verontwaardiging op de eilanden is er ook over de weigering van de staatssecretaris om het functioneren van ZJCN door een onafhankelijke partij te laten doorlichten. Het BC van Saba had daar om verzocht nadat alle inspanningen ZJCN te bewegen de dienstverlening op orde te brengen geen resultaat hadden. De klachten richten zich ook op de gebrekkige communicatievaardigheden van ZJCN-directeur Curvin George.

Intussen is ook de Eilandsraad van Sint Eustatius tot de conclusie gekomen dat interventie door ‘Den Haag’ noodzakelijk is. Een delegatie reist begin december naar Nederland om in een gesprek met de Kamercommissie Volksgezondheid haar zorgen toe te lichten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.