Curacao

Commissie gaat systematiek sociaal minimum BES-eilanden onderzoeken

Den Haag – Een aparte, onafhankelijke commissie gaat zich buigen over de systematiek om het sociaal minimum voor Caribisch Nederland vast te stellen.

Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten maakte vanavond in een debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties bekend de commissie binnenkort te installeren. Daarmee geeft de bewindsvrouw uitvoering aan de motie Wuite.

De commissie moet haar bevindingen voor de behandeling van de begroting 2023 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opleveren. Schouten verwacht op basis daarvan in 2024 een sociaal minimum te kunnen vaststellen. Dat betekent niet dat dit minimum dan ook meteen wordt ingevoerd. Dat hangt mede af van de economische draagkracht van de eilanden, aldus de minister.

Schouten maakte ook bekend dat bij de eerder aangekondigde verhoging van de belastingvrije voet een fout is gemaakt. Deze gaat per 1 januari niet naar ca. 12.000 dollar maar naar ruim 17.000 dollar.

De minister liet zich niet overhalen een toezegging te doen over het volledig gratis maken van de kinderopvang. In het wetsvoorstel dat op 1 januari 2025 van kracht moet worden, wordt uitgegaan van een eigen bijdrage van 4 procent voor heel Nederland. De uitvoeringskosten om die bijdrage op de eilanden te incasseren zijn echter nagenoeg even hoog als de opbrengst. Er lijkt een Kamermeerderheid te zijn om daarom de eigen bijdrage voor Caribisch Nederland te schrappen, maar Schouten wil het er pas tijdens de begrotingsbehandeling SZW eind deze maand over hebben.

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) maakte bekend volgende week een werkbezoek te brengen aan de Caribische delen van het Koninkrijk.

Kijk hier het gehele debat terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.