Internetconsultatie over BSN-nummer voor Caribische studenten

Den Haag – Het voor Caribische studenten makkelijker maken van het verkrijgen van een burgerservicenummer (BSN) is een stap dichterbij. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf heeft de daartoe vereiste wetswijziging in internetconsultatie gegeven.

“De studenten krijgen pas een BSN nadat zij in Nederland zijn aangekomen en zijn ingeschreven in de basisregistratie. Dat is voor de meeste studenten op zijn vroegst pas in juli of augustus van het jaar van studie-aanvang. Het ontbreken van het BSN kan een aantal processen complexer maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanvraag van studiefinanciering, het afsluiten van een verzekering en het openen van een bankrekening. Voor dergelijke zaken is normaliter een BSN vereist. Caribische studenten die niet beschikken over een BSN kunnen deze zaken pas regelen bij aanvang van het verblijf in Europees Nederland”, aldus de toelichting.

Het was de Nationale ombudsman die in 2020 met het rapport ‘Kopzorgen van Caribische studenten’ aandacht vroeg voor de hindernissen waar Caribische studenten tegenaan lopen waaronder de procedure voor het verkrijgen van een BSN. Jaarlijks komen zo’n 1.600 studenten van de eilanden voor een vervolgstudie naar (Europees) Nederland. De aanpassing levert het Rijk een financieel voordeeltje van circa 24.000 euro aan verlichting van administratieve lasten.

Klik hier voor de internetconsultatie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.