“Curaçao is koploper in de wereld met verduurzamen elektriciteitsproductie”

Den Haag – Curaçao is met het verduurzamen van de elektriciteitsproductie koploper in de wereld, heeft (op zonkracht rijdende) e-bussen en e-sleepboten en is op weg om exporteur van uit wind gewonnen waterstof te worden.

Dat hield gevolmachtigde minister van Curaçao Carls Manuel de Tweede Kamercommissie van Koninkrijksrelaties tijdens een rondetafelgesprek over duurzame ontwikkeling in het Koninkrijk. Volgens Manuel kan Nederland zijn voordeel doen met de best practises van zijn eiland: “Curaçao is een asset voor Nederland”, aldus de gevolmachtigde minister die wel erkende deskundigheid en financiering van Nederland nodig te hebben om alle plannen te realiseren.

Manuel voelde zich geroepen te reageren op de opmerking van hoogleraar Rob van Gestel (Tilburg Universiteit) dat het geen zin heeft dat Nederland in de verduurzaming van Curaçao investeert terwijl het kabinet Pisas werkt aan de heropening van de raffinaderij die bekend stond om zijn enorme CO2-uitstoot. “Het wordt een duurzame raffinaderij”, beloofde de gevolmachtigde minister.

Aan het rondetafelgesprek werd deelgenomen door o.a. Dolfi Debrot (Wageningen Universiteit en Research), Irene Kingma (Dutch Caribbean Nature Alliance), Daphina Misiedjan (International Institute of Social Studies bij de Erasmus Universiteit), Dewi Zloch (Greenpeace), gevolmachtigde minister van Sint Maarten René Violenus en directeur van het Arubahuis Glenda Hernandez.

Doel van de Kamercommissie was te inventariseren waar het Caribisch deel van het Koninkrijk qua verduurzaming staat en te bepalen wat Nederland eventueel zou kunnen dan wel moeten doen om de eilanden te ondersteunen.

Kijk hier het gehele rondetafelgesprek terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.