COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Aan feestjes geen gebrek

Door Anton Hermans

Nou, de maand oktober is ook al weer voorbij en de countdown voor november is begonnen: nog 24 dagen totdat het orkaanseizoen officieel ten einde komt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er dan geen stormen meer zouden kunnen aankomen, maar het hoogtepunt ligt dan achter ons. Voor Saba was het dit keer een rustig seizoen.

Afgelopen maand was Sea and Learn-maand. Oktober op Saba staat jaarlijks in het teken van milieubewustzijn. Zo goed als om de dag waren er activiteiten en presentaties die de lokale gemeenschap en toeristen samen hebben gebracht om de waarde te begrijpen van het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving en cultureel erfgoed. Experts uit de hele wereld worden dan ingevlogen om een bijdrage te leveren aan het programma. Zo ben ik te weten gekomen dat de zeebodem rondom Saba eigenlijk niet in kaart is gebracht en dat we meer van de maan weten dan van onze eigen aardse zeebodem.

De Sea and Learn maand wordt direct opgevolgd door The Saba Lobster Fest. De week waarin diverse restaurants de Saba Bank Spiny Lobster op het menu hebben staan. Voor mij staat dit een beetje haaks op de maand waarin we met elkaar praten over het behoud van bepaalde diersoorten.

In november en december gaan we ons opmaken voor nog een aantal andere feestjes en vieringen. Eigenlijk zou vandaag de viering van de 50e verjaardag van de Captain Leo A.I. Chance-pier in de haven zijn, maar vanwege het voorspelde slecht weer is het feestje een weekje verschoven. Deze pier (vernoemd naar de toenmalige Sabaanse minister) stond al langer op het verlanglijstje van Saba omdat dit het laden en lossen van schepen een stukje makkelijker maakte. Nu kon men in een paar uur de lading lossen waarover men in het verleden, met kleine bootjes af en aanvarend, ruim een dag deed.

In de week van 27 november is de Saba Day Festivities week. Deze festiviteiten vormen de aanloop naar Saba Day, welke op de eerste vrijdag in december valt. In deze feestweek kunnen de inwoners van Saba hun talenten laten zien, zoals artiesten, muzikanten en scholieren. In het weekeinde is er onder andere de Wahoo Tournament viswedstrijd en kun je feesten tot diep in de nacht op het terrein rond de haven.

Dan zijn we inmiddels alweer in december en is Kerstmis in aantocht. De diverse dorpen worden dan versierd met de kerstlampjes boven de wegen en klopt ons hart vol verwachting of de kerstkado’s die besteld zijn op tijd aan zullen komen. Door de orkanen Fiona en Ian is de aanvoer van diverse goederen met name uit Florida verstoord geweest en is er (nog steeds) vertraging van de bestelde spullen. Ook de supermarkten hebben hier last van en sommige artikelen zijn dan ook helemaal niet beschikbaar.

Kerst brengt me ook weer terug naar mijn eerste blog, ruim een jaar geleden. Daarin schreef ik over kerstinkopen voor het kerstdiner. Ja, ook een Caribisch kerstfeest vieren we met eten en drinken en ik zal eens gaan bedenken wat we dit jaar zullen maken.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.