Staatssecretaris weigert fractieleiders uit Bonaire te ontvangen

Den Haag – Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) weigert de vier spoorslags naar Den Haag vertrokken fractieleiders in de Eilandsraad van Bonaire te woord te staan. De delegatie wil haar zorgen over de dreigende sluiting van BonLab met de bewindsman bespreken, maar die verwijst de fractieleiders door naar de directeur ZJCN van het ministerie, Herbert Barnard.

Na herhaalde, vergeefse pogingen van eilandsraadsgriffier Shuzelle Pieter om Van Ooijen  alsnog te bewegen tot een ontmoeting met de delegatie, hebben de fractieleiders Tjin Asjoe, Abraham, Bernabela en Coffie hun teleurstelling verbeten, maar niet zonder uiting te geven aan hun ongenoegen. “De delegatie betreurt het dat de staatssecretaris niet bereid is om een afspraak in te plannen”, hebben zij het ministerie vandaag per email laten weten. Het gesprek met Barnard vindt maandag plaats.

Inzet van het bezoek aan Den Haag is te voorkomen dat ZJCN – uit kostenefficiency – het zorgcontract met BonLab beëindigt en burgers alleen nog bij het laboratorium van Mariadal terecht kunnen. Er zijn twijfels of Mariadal wel voldoende capaciteit heeft om alle taken van BonLab over te nemen. De fractieleiders vrezen dat een monopolie ten koste gaat van de kwaliteit en de service aan burgers. Voor de continuïteit van de laboratoriumfuncties maakt Bonaire zich bovendien afhankelijk van Curaçao, voeren zij aan.

De delegatie is overigens wel welkom bij de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. Die heeft daar ondanks een volle agenda donderdagmiddag tijd voor vrijgemaakt. Het is overigens een zeldzaamheid dat de politiek op Bonaire zo eensgezind is als in de BonLab-kwestie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.