Curacao

COLUMN – Bericht uit Curaçao

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Curaçao.

10-10 Em-blamage

Door Raquel Weisz

10-10-2022. Een blunder van de bovenste plank. Op 10 oktober werd op het Brionplein met veel fanfare het nieuwe embleem van Curaçao onthuld. Van het niveau agendasticker. Er kwam een einde aan een gelikte campagne, waarbij de overheid het huidige wapen (schild) wil vervangen door een embleem dat onder andere herkenbaar en uniek moet zijn.

Wat bleek een paar dagen later op social media? De ‘designer’ heeft content van het online platform Shutterstock gebruikt om het embleem samen te stellen. Ik mag hopen dat de 15.000 gulden prijzengeld nog niet aan haar is uitbetaald. Alhoewel ze het nodig zal hebben, aangezien ze waarschijnlijk nog niet van Shutterstock verlost zal zijn.

Dit wereldwijde platform geeft in zijn voorwaarden expliciet aan dat hun content nooit en te nimmer gebruikt mag worden voor handelsmerken en logo’s. En het is al helemaal uit den boze om te doen alsof je zelf iets hebt ontworpen als je hun content erin hebt verwerkt. Dus daar is het laatste woord zeker nog niet over gezegd. Wat een blamage.

10-10-2010. Curaçao werd een autonoom land in het Koninkrijk. Een officiële feestdag, maar tegenwoordig voor velen een dag van reflectie met een bittere nasmaak. Want ja, valt er echt wat te vieren op dit moment? Een torenhoge werkloosheid, een exodus van burgers die het eiland verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen en het onderwijs dat niet aansluit op de arbeidsmarkt. Om maar een paar zaken te benoemen.

Deze week zag ik een stuk van een interessante presentatie, gegeven op onze universiteit. Hierin werden onder andere beroepen vermeld die van belang zijn voor de toekomst van Curaçao, waaronder veel IT-gerelateerde beroepen. Waar is de visie om de werklozen om te scholen naar beroepen die er tegenwoordig toe doen? Om het onderwijs te laten aansluiten op de arbeidsmarkt? We ontkomen er niet aan als we enigszins relevant willen worden in de nabije toekomst. Bied omscholingstrajecten aan en leer de burgers vissen. Geef de burgers perspectief. Het is gezichtsverlies dat coalities op rij hierin niets hebben kunnen betekenen.

10-10 zou een dag van visie en hoop moeten zijn. Van inspiratie. Geen dag van reflectie op de onophoudelijke fiasco’s. Jaar in, jaar uit. Een dag van eenheid en verbinding, in plaats van de achterhaalde wij-zij retoriek. Geen dag van aandacht afleidende manoeuvres. Wij willen geen taferelen meer die alleen maar gezichtsverlies opleveren. We willen worden geleid door leiders die het principe van lead by example toepassen. Geen lijders, maar leiders.

We willen een 10-10 waarop alle politici niet alleen hun mond vol hebben van de autonomie, maar vooral ook hun mindset, zodat we het eindelijk eens een keer terug gaan zien in succesvolle daden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.