Gezaghebbers mogen woningen sluiten bij (dreigend) geweld

Den Haag – Gezaghebbers in Caribisch Nederland krijgen net als burgemeesters de bevoegdheid bij (dreigend) ernstig geweld in een woonwijk een pand te sluiten. Het wetsvoorstel dat deze sluitingsbevoegdheid moet regelen heeft minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer gestuurd.

“Om de veiligheid van buurtbewoners te vergroten is het van cruciaal belang de juiste instrumenten te hebben om in actie te komen. Op dit moment kan dat niet altijd. Dit voorstel geeft burgemeesters en gezaghebbers wel de mogelijkheden om te handelen en een woning te sluiten door dit duidelijker en met juridische waarborgen te regelen.”

In Europees Nederland is een toename van het beschieten van woningen en het ontsteken van explosieven. Burgemeesters hebben daarom aangedrongen op meer bevoegdheden. Minister Yeşilgöz-Zegerius heeft besloten het wetsvoorstel ook van toepassing te maken voor de gezaghebbers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.