Van der Burg: Opvang Venezolanen grote uitdaging

Willemstad – Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg heeft zijn werkbezoek aan Curaçao er opzitten. Via social media deelde hij het volgende verslag:

“Venezuela zit al jaren in een diepe politieke, economische en humanitaire crisis. Dat is in de eerste plaats vreselijk voor de 29 miljoen Venezolanen zelf. Het zorgt daarnaast voor grote uitdagingen op de omliggende (ei)landen.

Op Curaçao, 75 km varen van Venezuela, leven volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) nu meer dan 17.000 mensen zonder de juiste papieren. Dat is meer dan 10% op een bevolking van circa 155.000.

Goed toezicht op buitengrenzen is hier van groot belang. Daar wordt hard aan gewerkt met bijvoorbeeld extra inzet van schepen en meer personeel. Daarnaast is menswaardige opvang met goede immigratie- en asielprocedures op Curaçao continu onderwerp van gesprek met alle uitdagingen die er zijn.

Als autonoom land is Curaçao hier zelf voor verantwoordelijk. Vanuit Nederland ondersteunen we, ook financieel, en werken we samen. Nederland draagt onder andere bij aan grenstoezicht op zee, opleidingen voor personeel in de vreemdelingenketen en preventieve maatregelen tegen mensenhandel.

Over de actuele situatie sprak ik eergisteren met UNHCR, het Rode Kruis, Human Rights Defense Curaçao en IOM. Zij zetten zich in om de problemen aan te kaarten en met de overheid aan te pakken.

Met de minister van Justitie en de Gouverneur van Curaçao sprak ik gisteren onder meer over de voortgang en de voorlopige resultaten van onze samenwerking. Ook heb ik werkbezoeken afgelegd bij de Toelatingsorganisatie, de luchthaven Hato International en het Sentro di Detenshon i Korekshon.

Daarnaast sprak ik met medewerkers van de Kustwacht, Douane en de Marechaussee over hun goede werk aan de kust en op het water.

Vandaag is Van der Burg op Aruba, morgen op Bonaire.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.