Koning in gesprek over koloniaal verleden

Den Haag – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op Paleis Huis ten Bosch gesproken met vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld over het koloniaal verleden. Aanleiding is de toelichting van het staatshoofd op het gebruik van de Gouden Koets.

De koning sprak in januari van een gezamenlijk proces dat nodig is om in het reine te komen met het koloniale verleden. “Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden (…) Naar elkaar luisteren en begrip opbrengen voor elkaar, zijn wezenlijke voorwaarden om tot verzoening te komen en pijn in de ziel van mensen weg te nemen. Ik weet dat wij daartoe in staat zijn, ook al is het een lange en moeilijke weg.”

Op 31 mei 2022 sprak koning Willem-Alexander voor het eerst met een aantal vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en wetenschappelijke veld over hun (uiteenlopende) visies hierop. Vandaag vond het tweede gesprek in dit kader plaats met een nieuwe groep vertegenwoordigers.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.