COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Voorbereid op de orkanen

Door Anton Hermans

Nou, dat was weer even schrikken afgelopen weekend. Dat en de dagen daaraan voorafgaand stonden in het teken van het treffen van voorbereidingen voor de tropische storm Fiona, die wellicht een orkaan zou kunnen worden. Het bracht mij emotioneel terug naar de dagen rond de orkanen Irma en Maria in 2017.

Storm Fiona zou haar opwachting maken volgens de voorspellingen van de Amerikaanse weerdienst NOAA. Het leek allemaal wel mee te vallen voor Saba, maar ook met Irma en Maria ging de ontwikkeling van storm naar de orkaan met kracht 5 (of zelfs hoger?) best wel snel. Dus elke waarschuwing voor de passage van een storm moet je serieus nemen en dus zorgen dat je voorbereid bent voor het geval de storm toch in kracht toeneemt en wellicht orkaankracht krijgt.

Voorbereidingen treffen houdt eigenlijk in dat alles wat los staat en kan gaan vliegen, naar binnen moet. Het controleren van de luiken doe ik al in de zomervakantie. Dan schilder ik de luiken, kijk ik of deze nog dicht gaan, of het hang- en sluitwerk in orde is. Als je daarmee wacht tot bijvoorbeeld afgelopen weekend, dan is de kans dat je te laat bent en onveilig de storm/orkaan moet doorstaan. Thuis hebben we ook een ‘hurricane’ box met daarin lampen, batterijen, touwen, zijl, aanstekers, een kleine generator, duct tape en ga zo maar door. Normaal gesproken zit daar ook handsanitizer in, maar die staat door de COVID tegenwoordig al buiten de box binnen handbereik.

De generator hebben we om het internetmodem van stroom te voorzien mocht die uitvallen hetgeen bij zwaar weer kan gebeuren. Dan kunnen we de generator aanzetten en blijven we in contact met de wereld om ons heen en kunnen we volgen waar de orkaan zich bevindt. Dat dit belangrijk is, hebben we als familie wel geleerd van Irma en Maria … toen zaten we in het donker zonder enige vorm van communicatie met de buitenwereld. Dat waren onze eerste orkanen sinds we op Saba waren gaan wonen.

Fiona viel inderdaad mee op Saba; wel veel wind en regen. Mede dankzij de mariniers die toevallig op het eiland waren en Openbare Werken was het eiland binnen no-time weer bevrijd van de rotsblokken die op de weg waren gevallen, waren de scholen weer ontdaan van de luiken zodat ze maandag weer open konden en hebben zij ook in de haven de handen uit de mouwen gestoken gewapend met bezem en schep.

Als ik nu naar de weervoorspelling van NOAA kijk, zie ik dat Fiona langs de kust van Amerika raast en storm Gaston richting Europa gaat. We zitten helaas nog midden in het orkaanseizoen dat van juni tot en met november loopt. De maanden september en oktober vormen het hoogtepunt van het seizoen met de meeste kans op stormen en orkanen. Dit komt, omdat het zeewater dan het warmste is.

Voor de kust van Afrika heeft de volgende storm al een naam: Hermine. Nu maar hopen dat Ian, Julia, Karl, Lisa, Martin, Nicole, Owen, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virginie en Walter uit de buurt blijven, of liever nog, gewoon blijven slapen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.