Stinapa stelt OLB in gebreke om Chogogo-zand

Kralendijk – Stinapa heeft de eilandelijke overheid formeel in gebreke gesteld omdat die niet handhavend optreedt tegen het Chogogo Beach Resort. Dat meldt dagblad Trouw vandaag in een artikel onder de kop ‘De overheid laat de natuur stikken’ waarin Stinapa-directeur Jan van der Ploeg uitvoerig aan het woord komt.

Een van de grieven van de natuurorganisatie is dat het openbaar lichaam de eerder aan Chogogo opgelegde dwangsom van 1,2 miljoen dollar niet heeft opgeëist. Het resort kreeg de boete vorig jaar omdat het zonder de benodigde vergunning het strand met geïmporteerd rivierzand had verhoogd. Bovendien voldeed de keermuur die moet voorkomen dat het zand de zee inspoelt niet aan de eisen.

De situatie werd gedoogd onder de voorwaarde dat de keermuur zou worden verbeterd. Volgens Van der Ploeg is dat niet gebeurd. In april is het eilandbestuur gevraagd handhavend op te treden. De Stinapa-directeur spreekt van een “grootschalige bedreiging” van het koraal en zegt zich zorgen te maken over plannen voor meer kunstmatige stranden.

Gevraagd om een toelichting zegt Van der Ploeg: “Het Chogogo Resort houdt zich niet aan de voorwaarden van de vergunning. De keermuur is niet aangepast: het zand moet 20 cm onder de muur liggen. Stinapa heeft op 19 april aan de dienst Toezicht en Handhaving gevraagd te handhaven. Omdat er niet gereageerd is heeft Stinapa op 11 juli bezwaar gemaakt. Nu zijn er weer 10 weken verstreken. We hebben gisteren de dienst Toezicht en Handhaving nogmaals verzocht te handhaven, een zogenaamde ingebrekestelling.”

“Stinapa vindt dat iedereen zich aan de eilandelijke natuurwetgeving moet houden en de beslissingen van het eilandbestuur moet respecteren, zeker ook een grote multinational als TUI. Het mag niet zo zijn dat Nederlandse ondernemers boven de wet staan, boetes niet hoeven te betalen en voorwaarden in de vergunning kunnen negeren”, aldus Van der Ploeg.

Inmiddels zijn er gesprekken gaande tussen het Bestuurscollege, de dienst Toezicht en Handhaving en Stinapa om tot een gezamenlijk oplossing te komen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.