Gevolmachtigde minister Manuel haalt bakzeil met aangifte tegen journalisten

Den Haag – Gevolmachtigde minister van Curaçao Carls Manuel heeft bakzeil gehaald bij het Openbaar Ministerie in Nederland. Dat weigert gehoor te geven aan zijn verzoek om drie journalisten strafrechtelijk te vervolgen, zo heeft hoofdofficier van Justitie mr. M. Zwinkels per brief aan een van hen meegedeeld.

Manuel heeft naar nu uit de brief van Zwinkels blijkt in maart bij de politie in Den Haag aangifte gedaan tegen blogger Godfried Adem, hoofdredacteur van de Knipselkrant Curaçao Nardy Cramm en René Zwart van DossierKoninkrijksrelaties.nl. Volgens het door de politie opgestelde proces-verbaal verwijt de gevolmachtigde minister het drietal zich in hun berichtgeving grievend en beledigend te hebben uitgelaten over hem en zijn familie.

Manuel vindt dat de journalisten zich schuldig hebben gemaakt aan smaad en laster en daarmee een strafbaar feit hebben begaan. Het proces-verbaal is, vergezeld van kopieën van door Manuel geselecteerde publicaties, door de politie doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Dat had niet veel tijd nodig om de aangifte terzijde te leggen. “Op 25 maart heeft de heer C.A. Manuel aangifte tegen u gedaan. Op 20 april is besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen”, heeft de hoofdofficier een van de journalisten laten weten.

Het OM is na bestudering van de bewuste knipsels tot de conclusie gekomen dat de berichten in lijn zijn met het recht op vrije meningsuiting, zakelijk geformuleerd zijn en geenszins smaad of laster bevatten. Van een strafbaar feit is dan ook geen sprake, aldus het OM.

Sinds zijn aanstelling in juni 2021 raakt Manuel geregeld in opspraak. Is het niet door familie en vrienden baantjes op het Curaçaohuis te beloven, dan is het wel door tegenover de rechter een onjuiste verklaring af te leggen over een door hem veroorzaakte aanrijding of op te scheppen veel geld te hebben verdiend door medestudenten leningen tegen woekerrente te verstrekken.

Eerder deze maand wijdden de Staten een 17 uur durend debat aan het functioneren van Manuel en de angstcultuur die er sinds zijn komst op het Curaçaohuis heerst waardoor er sprake is van een ware leegloop. De gevolmachtigde minister heeft al eerder een poging gedaan Adem het zwijgen op te leggen door een advocaat op hem af te sturen. De blogger negeerde de eis tot rectificatie. De aangekondigde rechtszaak bleef uit.

“Geen waardige vertegenwoordiger”

Dinsdag is Manuel op sociale media opnieuw op de korrel genomen. Tijdens de live-uitzending van de troonrede op de Nederlandse televisie kwam hij voluit gapend in beeld met een zichtbaar gegeneerde collega-gevolmachtigde minister van Sint Maarten René Violenus naast zich. Uit de reacties kan worden opgemaakt dat velen hierin de zoveelste bevestiging zien dat Manuel niet in staat is het land Curaçao op een waardige wijze te vertegenwoordigen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.