Caribische landen onvoldoende betrokken bij internationale verdragen

Den Haag – Regeringen en parlementen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn onvoldoende betrokken bij de totstandkoming van internationale verdragen. Dat erkent minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in zijn reactie namens de Rijksministerraad op het ongevraagde advies van de Raad van State van het Koninkrijk over de verdragspraktijk.

“De Rijksministerraad erkent dat de verdragspraktijk van het Koninkrijk enige knelpunten kent. Het gebrek aan institutionele capaciteit is een belangrijk knelpunt, dat effect heeft op alle fases van het onderhandelen, goedkeuring en uitvoeren van verdragen. De Rijksministerraad streeft ernaar om, binnen de mogelijkheden van het Statuut, de knelpunten te adresseren.

Hoekstra maakt ook nog een opmerking over de status van Bonaire, Sint Eustatius en Saba: “Het kabinet ziet vooralsnog geen aanleiding de relatie van Caribisch Nederland met de EU te heroverwegen.”

Lees hier de brief van Hoekstra en hier het advies van de Raad van State

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.