Bonaire Brandstof Terminals heeft veel te verbergen

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft kennelijk veel te verbergen als het om de staatsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals BV gaat. De meeste documenten die met dwang van de Wet open overheid (Woo) zijn opgevraagd, zijn slechts ten dele vrijgegeven.

Het ministerie voert als reden aan dat het om bedrijfs- en concurrentiegevoelige informatie zou gaan. Vanaf het allereerste begin is BBT als een bijna staatsgeheime operatie behandeld. Zo mochten Tweede Kamerleden de ‘businesscase’ uitsluitend vertrouwelijk inzien. BBT is volgens het ministerie opgericht om de aanvoer van olie naar Bonaire veilig te stellen, maar waarom daarvoor buiten de eilandelijke overheid om een apart staatsbedrijf moest worden opgericht, is nooit helder geworden.

Waar het ministerie al ruim 2 jaar een plan van WEB Bonaire om de elektriciteitsproductie tot 80% te verduurzamen en de tarieven te verlagen tegenhoudt, is al wel zo’n 20 miljoen euro in BBT gestoken. Naast een driekoppig management en een monumentaal kantoor aan het chique Lange Voorhout in Den Haag heeft het staatsbedrijf nog weinig concreets voor elkaar gekregen.

Lees hier de gedeeltelijk vrijgegeven BBT-stukken

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.