Afscheid van de “onvermoeibare bruggenbouwer van het Koninkrijk” Henk Brons

Den Haag – Met een drukbezochte receptie en veel lovende woorden is directeur-generaal Koninkrijksrelaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Henk Brons uitgezwaaid. In het laatste jaar voor zijn pensionering zal hij het licht ontvlambare Koninkrijksdossier verruilen voor de Algemene Bestuursdienst.

Het afscheid in Studio Pulchri kreeg een extra dimensie door de presentatie van het boek ‘Ongemak’ waarin wetenschappers Gert Oostindie en Wouter Veenendaal niet alleen de ongemakkelijke verhoudingen tussen (met name de bestuurders van) Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk belichten, maar ook suggesties aandragen om een einde aan het ongemak te maken.

Voordat Brons en zijn ‘ex-baas’ staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen de eerste exemplaren in ontvangst namen, leidde Tanja Fraai een discussie tussen Ank Bijleveld-Schouten (als staatssecretaris mede-architect van 10-10-10), André Bosman (van 2020 tot 2021 woordvoerder Koninkrijksrelaties voor de VVD), Valika Smeulders (hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum en samensteller van de tentoonstelling Slavernij), Glenn Thodé (eerste gezaghebber van de bijzondere gemeente Bonaire) en antropoloog Francio Guadeloupe.

Van Caribische zijde waren onder meer aanwezig Tweede Kamerlid Jorien Wuite, oud-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys, de staatsraden Maria van der Sluis-Plantz en Paul Comenencia, de oud-staatsraden Frits Goedgedrag en Gilbert Wawoe en gevolmachtigde minister van Aruba Ady Thijsen. Onder de aanwezigen ook oud-staatssecretaris Raymond Knops, voormalig Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland Gilbert Isabella, voorzitter van de Eerste Kamercommissie Koninkrijksrelaties Paul Rosenmöller, ex-regeringscommissaris van Statia Marnix van Rij, vicevoorzitter van de Raad van State van het Koninkrijk Thom de Graaf en oud-premier Jan Peter Balkenende.

Henk Brons was directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst toen hij in 2015 vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad werd om in 2018 de eerste DG Koninkrijksrelaties te worden. Van Huffelen en Knops roemden Brons als onvermoeibare bruggenbouwer tussen de Caribische delen van het Koninkrijk en de departementen in Den Haag met een zeer uitgebreid relatienetwerk op de eilanden. Brons is per 1 september opgevolgd door Roald Lapperre.

(Alle foto’s: Nico van der Ven)

Klik hier voor meer informatie over het boek ‘Ongemak’

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.