Sint Maarten

COLUMN – Bericht uit Sint Maarten

In de zondagse estafetterubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.

De Golden Key-zwendel

Door Terrance Rey

Als ik denk dat ik alles over Mullet Bay gelezen en geschreven heb, lees ik weer iets nieuws dat me van mijn stoel af laat vallen en mij dwingt de pen ter hand te nemen om er toch weer over te schrijven. In het Antilliaans Dagblad lees ik over de rechtzaak waarin de Centrale Bank CBCS tegen Hushang Ansary en de zijnen een juridische strijd voert om Sun Resort, de houdstermaatschappij van het zwaar overgewaardeerde Mullet Bay-terrein.

In de editie van zaterdag 10 september lees ik dat Ansary aanvoert dat de aandelen van Sun Resorts destijds nooit aan ENNIA zijn overgedragen. Zijn advocaat, die namens zijn inmiddels afgetreden directeuren optreedt, stelt dat de zaak draait om de vraag wie aandelen op zijn/haar naam heeft staan in het kapitaal van Sun Resorts. Volgens de advocaat heeft Ennia geen enkel bewijs kunnen leveren dat zij aandelen op haar naam heeft staan in het kapitaal van Sun Resorts. Volgens het Antilliaans Dagblad zegt de advocaat dat Ennia beweert slechts uit allerlei omstandigheden te kunnen afleiden dat zij aandeelhouder is geworden van Sun Resorts.

Begrijp ik goed wat hier wordt gezegd?

In mijn hoofd rijst meteen de gedachte dat als waar is dat Ennia niet de legale eigenaar is van de aandelen van Sun Resorts en dus ook niet de eigenaar van Mullet Bay, dit een schandaal van ongekende proporties is. Er is voor totaal ruim een miljard gulden aan Ennia onttrokken, puur op basis van de stelling dat Mullet Bay eigendom zou zijn van Ennia. Als dit niet zo is, dan is dit oplichting à la het niveau van Charles Ponzi. Zelfs Bernie Madoff zou hier diep van onder de indruk zijn.

Ponzi zei ooit over zijn beruchte ‘Ponzi Scheme’: “Je weet dat je een volbracht oplichter bent als ze een hele misdaad naar je vernoemen.” In de jaren twintig bedroog Ponzi investeerders voor naar schatting 32 miljoen dollar (ongeveer $475 miljoen vandaag; zo ongeveer de getaxeerde waarde van Mullet Bay) met behulp van de beruchte ‘scheme’ die nu zijn naam draagt.

Toen ik in Nederland woonde, was het Heer Olivier die bekend stond als meesteroplichter. Ari Olivier liep voor het eerst tegen de lamp toen hij – gek op publiciteit als hij was – aan een krant liet weten dat hij een Nederlandse notaris voor een slordige 3 miljoen gulden had opgelicht.

Dat Ansary bij monde van zijn advocaat nu laat weten nooit echt de aandelen van Sun Resorts te hebben overgedragen aan Ennia vind ik bijzonder opmerkelijk. Dit is een regelrechte bekentenis van oplichting. En voor zover ik het weet is oplichting strafbaar. Helaas vrees ik dat Ansary op zijn hoogbejaarde leeftijd van 96 nooit vervolgd zal worden voor deze zelf toegegeven criminele gedragingen.

Zoals het blad Revu destijds in een artikel de quote optekende van Heer Olivier “Wie niet steelt of erft, moet werken tot hij sterft.” Zo ook Ansary. Hij zal aan zijn verdediging tegen de Centrale Bank en Ennia voor de rest van zijn leven moeten werken. Tot hij sterft.

John D. Rockefeller zei in een van zijn fameuze quotes dat je niet na je vijftigste moet werken, want geld laat je jezelf niet kennen. Helaas liet Ansary zich kennen met andermans geld. Zelfs op latere leeftijd waar de meeste mensen allang met pensioen zouden zijn gegaan. Zo liet hij jarenlang politici op Sint Maarten naar zijn pijpen dansen door met geld te smijten. Sommigen liet hij zelfs in de waan verkeren dat zij de gouden sleutel hadden om Mullet Bay te laten heropenen. Dit alles met één doel: iedereen binnen en buiten Ennia laten denken dat Mullet Bay honderden miljoenen dollars waard was. Zo kon hij steeds rustig miljoenen aan Ennia onttrekken zonder argwaan te wekken.

Ik heb een paar advocaten onder mijn vrienden gevraagd of ze ooit in hun carrière in de advocatuur hier op Sint Maarten een vergelijkbare zwendelzaak zijn tegengekomen. Ik wacht nog op antwoord. De meeste mensen zijn niet onder de indruk van deze zaak. Men snapt niet waar het over gaat. Maar dat is de truc van oplichters: mensen laten geloven dat ze niet opgelicht zijn. Dat is de kunst van een volleerd oplichter en alleen meesteroplichters zoals Heer Olivier zullen onder de indruk zijn van deze meesterzwendel die waarschijnlijk de geschiedenis in zal gaan als de Golden Key-zwendel.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.