“Structurele onwil” bij regering om armoede in Caribisch Nederland op te lossen

Den Haag – Er is bij de achtereenvolgende kabinetten Rutte sprake van “structurele onwil” om de wijdverbreide armoede in Caribisch Nederland op te lossen. Dat stelt Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort in gesprek met Follow the Money.

Onderzoeksjournalisten Nikki Brands en Daniël van Kessel zijn naar Bonaire gereisd om een aantal dossiers onder de loep te nemen, waaronder de armoede die sinds de BES-eilanden onder de directe verantwoordelijkheid van ministeries vallen zowel in omvang als diepte is toegenomen. In hun vandaag onder de titel “Nederland houdt Caribische staatsburgers al twaalf jaar arm” gepubliceerde verslag wijzen de verslaggevers erop dat de regering oproepen van de Tweede en Eerste Kamer, het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman om een sociaal minimum vast te stellen al jarenlang negeert.

Ganzevoort, die in 2016 een motie indiende om een bestaansminimum af te dwingen, heeft sympathie voor het besluit van consumentenbond Unkobon om minister van Armoedebeleid Carola Schouten te sommeren een sociaal minimum in te voeren en bij het uitblijven van een positieve reactie een proces tegen de Staat der Nederlanden te beginnen. “Ik denk dat de stap van Unkobon gaat helpen. Als het kabinet niet wil doen wat de Eerste en Tweede Kamer zeggen, moeten de rechters het misschien maar doen.”

In het artikel komen onder meer ook gedeputeerde Nina den Heyer en Unkobon-oprichter Wietze Koopman aan het woord.

Lees hier het gehele artikel

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.