Internetconsultatie “modernisering” sociale zekerheid laat Caribisch Nederland koud

Den Haag – Inwoners, bedrijven en belangenorganisaties in Caribisch Nederland hebben nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheid commentaar te geven op voorstellen van de regering om het sociale zekerheidsstelsel van de eilanden te “moderniseren.”

De op 25 juli geopende internetconsultatie heeft niet meer dan een handjevol reacties opgeleverd, 3 uit Bonaire, 1 uit Sint Eustatius en 1 uit Sint Maarten. Geen enkele inzender is enthousiast over de voorgestelde wijzigingen van sociale voorzieningen. Niet verrassend, want die zijn in relatie tot de eerder door het kabinet Rutte geventileerde ambities nogal beperkt.

Dat verklaart meteen dat zo weinigen de moeite hebben genomen een reactie in te sturen. Daaraan hebben hoogstwaarschijnlijk ook de gebrekkige communicatie, de taal en het feit dat de consultatie middenin de vakantieperiode viel, bijgedragen.

Vandaag was de laatste dag om te reageren. Naar verluidt zijn ook de vakbonden, het bedrijfsleven en de eilandbesturen allesbehalve enthousiast over de ‘Wijzigingswet SZW-wetten Caribisch Nederland 2023. De meest in het oogspringende maatregel is de verhoging van de AOV-gerechtigde leeftijd in 2030 naar 66 jaar.

Alles bij elkaar leveren de maatregelen de staat meer op dan ze kosten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.