Curacao

Curaçao kort opnieuw ouderdomsuitkering ex-ingezetenen

Willemstad – Het kabinet Pisas is van plan de uitkering van Curaçaose AOV- en AWW-gerechtigden die niet meer op Curaçao wonen met 10% te korten. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. In 2017 is dat ook al een keer gebeurd.

De regering (motto: “Van en voor het volk”) wil zo voorkomen dat het oplopende tekorten bij de sociale fondsen uit de landskas moet aanvullen. Het argument dat 5 jaar geleden voor de ingreep werd aangevoerd was, dat oud-inwoners niet bijdragen aan de lokale samenleving.

Een rechter verklaarde de korting destijds onrechtmatig waar het mensen betrof die op een van de eilanden van het voormalige land Nederlandse Antillen wonen. De maatregel raakte wel degenen die altijd op Curaçao hebben gewoond en gewerkt en decennialang belasting en premies hebben betaald, maar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd bijvoorbeeld naar Nederland zijn verhuisd.

Volgens ingewijden worden de tekorten bij de sociale fondsen vooral veroorzaakt door structureel wanbeleid van achtereenvolgende regeringen en overheidsinstanties.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.