COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Zomer

Door Anton Hermans

Als de zomervakantie begonnen is, verlaten veel mensen het eiland. De vluchten met WinAir rond de laatste schooldag zitten als sinds lange tijd vol en spontaan een vakantie boeken zit er gewoon niet in, tenzij je met de boot wil. Dan is er vaak nog wel een plekje te vinden.

Eén van de belangrijkste redenen dat mensen op vakantie gaan, is om te voorkomen dat ze alsnog aan het werk gaan, maar ook om familie en vrienden in het buitenland te bezoeken. Zelf geef ik de voorkeur aan de thuisvakantie, zeker in de zomer. Wellicht denk je: is het dan wel vakantie als je weet dat je het gras moet maaien, de was moet doen en nog meer huishoudelijke taken? Het antwoord is: “Ja hoor, dat kan best!”

Een leuke manier om tijdens de thuisvakantie een echt vakantiegevoel op te roepen is door toeristje te spelen. We gaan dingen doen als familie die we normaal gesproken wat minder snel zouden doen.

Strand

Om in de zee te zwemmen, kunnen we kiezen uit Cove Bay, Gary’s Pond of de haven. Dit is door de mensen aangelegd en op deze plekken kan je makkelijk de zee in. Soms is er een natuurlijk strand bij Wells Bay of Tent Bay.  Dan zijn er ook nog the Tide Pools. Soms gaat ook de koelbox mee, soms gaan we gewoon even zwemmen.

Hiken

Wandelen, dat kan je zeker op Saba. Er zijn talloze (17) mooie wandelingen uitgezet die je door het Nationaal Park leiden, trails genaamd. Je kan ook wandelen over de hoofdweg (The Road) of naar de zee afdalen via de steile trap die ook een lange geschiedenis heeft (The Ladder).

De mooiste wandeling vind ik de Mount Scenery Trail. Deze trail neemt je mee naar het hoogste punt van Nederland (877 meter) en voert je langs palmbomen, bananenplanten, orchideeën en mahoniebomen. De 1064 treden zijn het uitzicht meer dan waard.

Duiken

Saba is onder water even steil als de vulkaan boven de zee uitsteekt. Van ondiepe riffen tot diepe onderzeese bergen. Saba biedt locaties die geschikt zijn voor het ervaringsniveau van elke duiker. Zelf duik ik niet, dus moet ik mij beperken tot snorkelen terwijl mijn kinderen het onder water naar hun zin hebben en wellicht weer een haai zien. Ook vanaf de zeespiegel zie je gelukkig voldoende tropische vissen en gezond koraal. Snorkelen kan je doen vanaf de wal, kantduiken is vanwege de steilheid van de kustzone verboden.

Restaurants

In plaats van zelf te koken, kiezen we ook net wat vaker voor uit eten gaan. Er zijn ongeveer 20 restaurants waar we uit kunnen kiezen. Aangezien ik zelf vegan ben, is de keuze helaas wel wat beperkter, maar vegetarisch staat wel vaak op het menu.

Workshops

Mochten we tijd over hebben, dan kunnen we nog deelnemen aan een van vele workshops die er worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld in glas of met textiel. En we blijven ook gewoon lekker thuis. Beetje rommelen, lezen en de kinderen mogen net wat langer op hun computer. We doen waar we zin in hebben ! Daar is het vakantie voor. Het mag!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.