Tweede Kamerdelegatie woont Tula-herdenking op Curaçao bij

Den Haag/Willemstad – De jaarlijkse Tula-herdenking op Curaçao wordt dit jaar bijgewoond door een delegatie van de Tweede Kamer.

Namens het Nederlandse parlement zal delegatielid Kiki Hagen (D66) op 17 augustus een krans leggen bij het Tula-monument. Tula was leider van de grote slavenopstand in 1795 op Curaçao. Nadat de opstand door het koloniale bewind was neergeslagen, werd Tula gemarteld en op barbaarse wijze ter dood gebracht.

Leden van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken brengen van 13 t/m 22 augustus een werkbezoek aan Suriname, Curaçao en Bonaire. Het bezoek vindt plaats in het kader van het onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden en welke impact dat nu nog heeft in Caribische gemeenschap. De commissie heeft daartoe eerder dit jaar rondetafelgesprekken gevoerd met belangenorganisaties en wetenschappers.

De delegatie bestaat uit Kamerleden van D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Volt en BIJ1. Opvallende afwezige is VVD. Die partij zegt ook zonder de reis een standpunt te kunnen innemen als het kabinet in het najaar reageert op de aanbevelingen van de Dialooggroep Slavernijverleden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.