Ombudsman Van Zutphen: Waar blijft BSN voor Caribische studenten?

Den Haag – Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen snapt niet waarom de Nederlandse overheid het voor Caribische studenten nog steeds lastig maakt een burgerservicenummer te bemachtigen. “Zo ingewikkeld kan het niet zijn. Regel dat”, aldus de ombudsman vandaag in gesprek met het Radio 1 Journaal.

Van Zutphen vindt dat er sinds hij 2 jaar geleden met een rapport aandacht vroeg voor de hobbels die studenten uit de Cariben tegenkomen als zij in het Europees deel van het Koninkrijk gaan studeren niet veel verbeterd is. “Ze komen als een soort vreemdeling het land binnen terwijl zij hetzelfde koninkrijkspaspoort hebben als wij.” Volgens de ombudsman is de problematiek verergerd door het grote tekort aan studentenkamers. Een BSN is nodig om voor vertrek naar Nederland allerlei praktische zaken te regelen zoals huisvesting.

Een woordvoerder van de Stichting Studiefinanciering Curaçao verklaarde in de uitzending dat alleen zogeheten ‘free movers’ – studenten die op eigen houtje reizen – tegen problemen aanlopen en dat dat niet het geval is voor degenen die voor begeleiding door de SSC hebben gekozen.

Luister hier het interview met Van Zutphen terug.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.