Inflatie Caribisch Nederland loopt verder op

Kralendijk – De inflatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is in het tweede kwartaal verder opgelopen, meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Consumentengoederen en -diensten op Bonaire waren 9,4 procent duurder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was de inflatie nog 9,2 procent. De toename is vooral toe te schrijven aan de oplopende prijzen voor voeding en vluchten.

Op Sint Eustatius nam de inflatie toe van 4,9 procent in het eerste kwartaal naar 7,7 procent in het tweede kwartaal. Vooral de oplopende prijzen van voeding, brandstoffen en vluchten zorgden voor deze sterke toename. Op Saba stegen de prijzen in het tweede kwartaal op jaarbasis met 8,2 procent. In het eerste kwartaal was dit nog 6,7 procent. Ook op Saba is de stijging toe te schrijven aan de oplopende prijzen van voeding, brandstoffen en vluchten.

Ten opzichte van het eerste kwartaal stegen de prijzen op Bonaire in het tweede kwartaal met 1,8 procent. Deze toename werd met name veroorzaakt door de stijgende prijzen van voeding (2,2 procent). De prijzen van vluchten stegen met 8,5 procent, producten voor het onderhoud aan woningen stegen met 5,5 procent en verzekeringen met 4,8 procent.

Op Sint Eustatius stegen de consumentenprijzen in het tweede kwartaal met 3,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De prijzen van voeding stegen met 2,8 procent, die van vervoer met 12,4 procent. Deze toename is toe te schrijven aan stijging in de prijzen van auto’s (4,6 procent), benzine (13,1 procent) en vluchten (14,8 procent). Verder stegen de prijzen voor meubels en huishoudelijke apparatuur.

Op Saba waren consumenten in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 2,8 procent duurder uit in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijzen voor voeding stegen met 3 procent. De prijzen van vervoer stegen in het tweede kwartaal met 10,6 procent. Auto’s waren 4,6 procent duurder en de prijs van benzine steeg met 7,4 procent. Vluchten waren 11,2 procent duurder dan een kwartaal eerder.

Opvallend, aldus het CBS, is de prijsstijging van eieren in het afgelopen kwartaal. Op alle drie de eilanden werden eieren fors duurder. Op Sint Eustatius werden eieren 51,7 procent duurder, op Saba 28,1 procent en op Bonaire 16,3 procent.

Inflatie komt in het Caribisch deel van het land harder aan dan in Europees Nederland omdat rond de 40 procent van de inwoners al jarenlang (soms tot ver) onder de armoedegrens leeft omdat de regering weigert een sociaal minimum voor de eilanden vast te stellen. Vorige week nog stemden de coalitiepartijen in de Tweede Kamer tegen een motie waarin daar om werd gevraagd. De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon dreigt de Staat der Nederlanden voor de rechter te dagen om langs die weg een bestaansminimum af te dwingen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.