Bonaire

COLUMN – Zullen we maar weer…

In Europees Nederland hoor je de angstaanjagendste verhalen over verbouwingen. Aannemers zitten tot ruim na de jaarwisseling vol met opdrachten, waarvan de uitvoering vaak ook nog eens vertraagd wordt door weer een nieuwe coronagolf die bovenop een structureel personeelstekort komt. En anders laat de levering van de benodigde materialen wel op zich wachten. Toch waagt Kadushi het om te verhuizen naar een woning die eerst van beneden tot boven en van binnen tot buiten onderhanden moet worden genomen.

Een van de kleinere uitdagingen is de keuken. Het slopen van de oude verliep soepeltjes en alle onderdelen van de nieuwe werden keurig op het afgesproken moment bezorgd. De volgende dag om 7 uur zou de monteur op de stoep staan dus werd de wekker om 04.55 uur gezet, rekening houdend met een uur rijden naar het nieuwe adres. Helaas, de monteur meldde zich ziek af. Maar de leverancier had een ander gevonden die bereid was zijn vrije zaterdag op te offeren zodat in elk geval de reeds geplande verhuizing niet hoeft te worden uitgesteld.

Daarom enkele dagen later maar opnieuw vroeg uit de veren om op tijd de deur te openen voor de installateur. Om kwart over zeven telefoon: “Ik ben onderweg, maar een uurtje vertraagd”, klinkt het vrolijk. Als de klusbus voorrijdt, stappen een man en vrouw uit met wat het tv-programma Opsporing Verzocht noemt een Antilliaans uiterlijk. Dus opent Kadushi de deur met een welgemeend bon bini. Een brede lach is het antwoord. Het zou niet bij die ene blijven die dag.

We blijken de leukste monteur van het Koninkrijk en ver daar buiten te hebben: Gregory Pastor. “Ken je hem niet? Hij was de beste keukenmaker van Curaçao”, zegt echtgenote Carlene die het werk voorbereidt, gereedschappen aanreikt, elk beetje zaagsel meteen bijeenveegt, maar ook haar hand er niet voor omdraait met precisie een spoelbak en kraan te monteren.

Gregory heeft niet alleen gouden handjes. In de loop van de dag wordt duidelijk dat hij ook nog eens beroemd is, want oud-drummer van Doble R, dé band van Curaçao.  Dus schalt even later door het nog lege huis Zullen we maar weer… waarmee de band in 1982 een Top-40 hit scoorde. Uiteraard op een volume dat de hele wijk kan meegenieten.

Naast hun eigen bedrijf Acacia Keukenmontage heeft het echtpaar Pastor nóg een druk leven, niet alleen vanwege de 10 kinderen en 6 kleinkinderen. Carlene geeft via Zoom cursussen aan vrouwen en kinderen, ze verzorgt afhaalmaaltijden en bakt op bestelling naar origineel recept Antilliaanse taarten. Dus mag je verwachten dat ze op hun vrije zondagen geen klap uitvoeren. Maar nee hoor: dan is Pastor pastor en leidt hij samen met zijn vrouw diensten in hun eigen kerkgemeente, de World Wide Family Restoracion Center Church in Amersfoort.

Binnenkort gaan ze op vakantie naar Curaçao. Hoewel: vakantie? Carlene heeft lang in de gezondheidszorg gewerkt en weet dat het op haar geboorte-eiland schort aan voldoende verzorgingsmiddelen. Gedurende het jaar zamelt ze daarom nog in goede staat verkerende afdankertjes in en die gaat het stel over enkele weken persoonlijk afleveren om er zeker van te zijn dat de spullen terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn. Ook gaat ze o.a. diabetespatiënten voorlichting geven over wondverzorging.

Tegen half zeven zaterdagavond is de keuken conform planning voor driekwart klaar. Dinsdag had Gregory nog een paar uurtjes nodig om de klus te klaren. Breed lachend poseert hij op verzoek voor het door hem verrichtte meesterwerk. Jammer dat Kadushi maar één keuken nodig heeft.

Gregory Pastor: Veel meer dan alleen de beste keukenmaker van Curaçao.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.