KNMI: Bonaire relatief gevoelig voor stormvloeden

Kralendijk – Bonaire is “relatief gevoelig voor stormvloeden”, zo stelt het KNMI in de eerste uitgave van ‘De staat van ons klimaat’ die voortaan jaarlijks zal verschijnen. Omdat Caribisch Nederland ook tot werkgebied van het weerinstituut behoort, is er een apart hoofdstuk aan het klimaat van Bonaire, Sint Eustatius en Saba gewijd.

Daarin is onder meer het volgende te lezen: “Of het aantal tropische cyclonen zal veranderen is nog onduidelijk. Mocht de intensiteit van cyclonen bij de bovenwindse eilanden toenemen, dan kan dit tot meer schade leiden. Zo kunnen stormwinden het water opstuwen tot boven het astronomisch getij, waardoor een stormvloed kan ontstaan. Op Bonaire kan dit gebeuren bij orkanen met een herhalingstijd van 100 jaar; op Saba en St. Eustatius bij orkanen met een herhalingstijd van 10 jaar.”

Grootschalige overstromingen vanuit zee zijn op Saba en Statia acht het KNMI onwaarschijnlijk: “Grote delen van het vulkanisch landschap liggen hoog boven zeeniveau. In de kustzones liggen echter wel elektriciteits- en drinkwatervoorzieningen en delen van een olieterminal. Op Bonaire ligt de vitale infrastructuur in het relatief laaggelegen kustgebied. Dat geldt ook voor Kralendijk, de hoofdstad. Daardoor is Bonaire relatief gevoelig voor stormvloeden.”

Eerder dit jaar waarschuwde het KNMI in een andere publicatie ervoor dat de zeespiegelstijging in combinatie met storm een risico kan gaan betekenen voor de zuidkust van Bonaire.

Lees hier het gehele rapport

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.