Weg naar EU-fondsen complex voor Caribisch deel Koninkrijk

Den Haag – Voor de Caribische delen van het Koninkrijk zijn de drempels om in aanmerking te komen voor bijdragen uit Europese fondsen hoog, aldus staatssecretaris Van Huffelen in reactie op vragen uit de Eerste Kamer.

Alle zes eilanden kunnen een beroep doen op fondsen die de Europese Unie speciaal voor landen en gebieden overzee (LGO’s) heeft gevormd. Maar, schrijft Van Huffelen: “Het toegang hebben tot fondsen is geen garantie voor succesvolle benutting. De procedures van de Europese Commissie zijn complex en vragen om veel kennis en vaardigheden. Indien de LGO dat willen kan ik daarbij ondersteuning bieden. Voorts blijf ik mij binnen de Europese Unie inzetten om de effectieve toegankelijkheid van EU-fondsen voor de LGO te vergroten.”

Voor Bonaire vervult gezaghebber Edison Rijna de functie van Territorial Authorized Officer om de banden met de EU aan te halen en zo drempels weg te nemen voor EU-financiering. Zo sprak hij tijdens een recent bezoek aan Brussel met directeur voor Latijns Amerika en de Caribbean van het Directorate International Partnerships Jolita Butkeviciene.

Lees hier het gehele antwoord van Van Huffelen

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.