Van Huffelen: COHO niet in strijd met universeel zelfbeschikkingsrecht

Den Haag – De consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling is niet in strijd met het zelfbeschikkingsrecht van volkeren.

Dat vindt althans de Nederlandse regering, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan de beweging Pro Soualiga Foundation op Sint Maarten. Ook het Statuut conflicteert niet met het universele zelfbeschikkingsrecht, schrijft de bewindsvrouw.

De brief van de staatssecretaris:

Thank you for your letter with a request regarding the right to self-determination and ius cogens. Below you will find an answer to the questions, listed in your letter of April 28.

Question 1:

Can the State Secretary confirm that because the right to self-determination is also a “jus cogens/peremptory” norm that it prevails over the Rijkswet COHO and that there is no lawful way to circumvent or, derogate from, a “jus cogens/ peremptory” norm?

Answer:

As the Kingdom of the Netherlands has stated in its written statement of 17 April 2009 in the International Court of Justice’s Advisory Opinion procedure ‘Accordance with international law of the unilateral declaration of independence in respect of Kosovo’ (para. 3.2) and in its written statement of 27 February 2018 in the International Court of Justice’s Advisory Opinion procedure ‘Legal Consequences of the Separation of the Chagos Archipelago from Mauritius in 1965’ (para. 2.5), the right of self-determination of peoples is a permanent, continuing, universal and inalienable right with a peremptory character. In case of a conflict between a rule of international law with a peremptory character and national legislation, international law takes precedence over such national legislation (see more generally https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29861-19.html). The Kingdom of the Netherlands, however, considers that the Rijkswet COHO is in accordance with the right of self-determination of peoples. Therefore, the issue of precedence does not arise.

Question 2:

Can the State Secretary confirm that the right to self-determination also prevails over the Kingdom Charter or “Het Statuut”?

Answer:

See the answer to the first question. Also in this regard the Kingdom of the Netherlands considers that the Charter (het Statuut) of the Kingdom is in accordance with the right of self-determination of peoples. I trust that this answers your questions. On request of the committee of Kingdom Relations of the Dutch Parliament, I will send them a copy of this letter. I will also send a copy to the Prime Minister of Sint Maarten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.