COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Leve de regen

Door Anton Hermans

Terwijl Nederland last heeft van de warmte, slaken wij hier op Saba een zucht van verlichting. Er is eindelijk regen gevallen! Saba heeft een tropisch savanneklimaat. Het is elke maand warm met zowel een nat als droog seizoen. De natte maanden zijn met name juni tot en met november. Dan valt de meeste regen, gemiddeld is 698 mm in een jaar.

Het eiland was bruin geworden door de aanhoudende droogte. Normaal gesproken is het natuurlijk een groen paradijs! Een mooi tropisch groen eiland. Ook al werd de regen met open armen ontvangen, met de regen kwam ook de eerste tropische storm mee. De storm is gelukkig weer gepasseerd en we kijken uit naar nog wat meer regen.

Regen is belangrijk op Saba omdat de huizen niet zijn aangesloten op een waternetwerk. Dit houdt in dat alle huizen een waterkelder oftewel cistern hebben waarvan we afhankelijk zijn voor het douchen, doorspoelen van de WC en voor de echte liefhebbers, zelfs om gewoon te drinken.

Zelf drink ik mijn cisternwater, zet er koffie mee of kook ermee en ga zo maar door. Het echte drinkwater (een glas water) filter ik wel eerst via een Berkey Water Filter. Het zelf water filteren scheelt een hoop geld en is natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu. Geen plastic flessen meer die je na een keer gebruiken kan weggooien. Wegens het gebrek aan regen heb ik helaas wel een aantal keren de watertruck moeten laten komen om mijn cistern bij te laten vullen. Kost $ 60 voor 1.000 liter.

Een jaar geleden was de aanhoudende droogte nog een probleem voor de watervoorziening (en voor de geiten). Toen (juni 2021) werden er overal zwerfgeiten dood aangetroffen met name door gebrek aan water en verwaarlozing. Toen heb ik ook mijn cistern maar weer eens laten nakijken, want als er een lek in de cistern zit, dat is niet goed!

Nu, anno juli 2022, zijn de meeste geiten inmiddels afgeschoten en het eiland heeft een goed werkend waterdistributiesysteem opgezet. Vooruitgang wordt dus zeker geboekt! Naast betaalbaar water voor de cistern heeft Saba trouwens ook zijn eigen waterfabriek, genaamd Saba Splash. Het water voor de fabriek komt vanaf de haven via reverse osmosis en de nieuwe waterleiding bij de fabriek in St. John’s uit waarna het door diverse filters gaat om alle bacteriën eruit te halen.

Door de fabriek, die afgelopen jaar november is geopend, is Saba zelfvoorzienend,. Zeker met het oog op orkanen en het gebrek aan boot- en vliegverbindingen is dit fijn! Water is en blijft een van de belangrijkste stoffen van ons lichaam en helpt het lichaam op temperatuur te houden. Los van de soms korte en heftige stortbuien ‘trotseren’ we van juni tot en met augustus ook nog eens temperaturen van ver in de dertig graden en met een beetje pech orkanen. Het orkaanseizoen loopt trouwens ook van juni tot en met november.

Cheers!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.