Forse uitbreiding Eilandsraden Bonaire, Statia en Saba

Den Haag – Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzet zich niet langer tegen uitbreiding van de Eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ambtenaren werken aan een wijziging van de wolBES-wet waardoor het mogelijk wordt het aantal raadszetels met ingang van de verkiezingen van 2027 fors uit te breiden.

In de huidige wet is vastgelegd dat de Eilandsraad van Bonaire 9 leden telt en die van Sint Eustatius en Saba 5. Dat is aanzienlijk minder dan gemeenten in Europees Nederland met een vergelijkbaar inwonertal. In de gemeentewet is bovendien geregeld dat het aantal raadszetels meegroeit (of daalt) met het aantal inwoners.

Op grond van de Nederlandse systematiek heeft Bonaire met ruim 22.000 inwoners recht op 19 eilandsraadsleden, Statia op 11 en Saba op 9. Volgens bronnen in Den Haag wil het ministerie de uitbreiding niet in één keer invoeren, maar vanaf 2027 stapsgewijs.

Onbekend is welke andere onderdelen van de wolBES-wet eveneens worden aangepast om de regels voor het lokale bestuur in Caribisch Nederland meer in lijn te brengen met die van gemeenten in Europees Nederland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.