Energiebedrijf Sint Maarten dwarsboomt onderzoek naar hack

Philipsburg – Het energiebedrijf GEBE heeft het onderzoek naar de ramsonware-aanval waarvan het in maart 2022 slachtoffer werd gedwarsboomd. Het openbaar ministerie en de recherche kregen tijdens het onderzoek geen toegang tot het computersysteem waardoor niet vastgesteld is kunnen worden welke risico’s het land en de klanten van GEBE hebben gelopen.

Op 17 maart 2022 werd een cyberaanval ontdekt op GEBE. Een bericht in het computersysteem gaf aan dat het bedrijf was gehackt door “Black Byte”, een organisatie die zich richt op het stelen en versleutelen van gegevens, voornamelijk van bedrijven. Als gevolg van de hack werden de volledige klantendatabase, financiële gegevens en andere bedrijfsgegevens versleuteld.

“De vitale infrastructuur van Sint Maarten is het fundament van de samenleving. Door de onderlinge verbondenheid, kleinschaligheid en afhankelijkheid van de Nederlandse infrastructuur heeft het uitvallen van vitale infrastructuur, zoals het enige energiebedrijf, direct maatschappelijke impact”, aldus het OM dat zijn verslag van het onderzoek heeft aangeboden aan de regering van Sint Maarten, de aandeelhouder GEBE.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.