Streep door goedmakertje voor Curaçaose ambtenaren?

Willemstad – Het is nog maar de vraag of ambtenaren aan het eind van deze maand de door het kabinet Pisas beloofde ‘stimuleringsgratificatie’ van 1.750 gulden ontvangen.

Het desbetreffende besluit is nog niet getekend door gouverneur Lucille George-Wout. Zij heeft aanvullende vragen gesteld, zo heeft minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas aan de Staten laten weten. De gratificatie is bedoeld als goedmakertje  voor het feit dat ambtenaren sinds het uitbreken van de coronacrisis 12,5% gekort worden op hun salaris.

Onder de bevolking heeft het gebaar tot grote woede geleid: ambtenaren hebben weliswaar loon ingeleverd, maar zij hebben hun baan in elk geval behouden, in tegenstelling tot vele duizenden in het bedrijfsleven werkzame burgers van wie er velen op de voedselbank waren aangewezen om te overleven.

De regering wil de salariskorting in fases geheel afbouwen, maar heeft nog niet aan alle voorwaarden – zoals het maximeren van topinkomens – voldaan. Een andere voorwaarde is dat daarvoor geen van Nederland geleend geld wordt gebruikt.

Maandag spreken de premiers van Curacao, Aruba en Sint Maarten in Oranjestad met staatssecretaris Van Huffelen over onder meer de stand van zaken met betrekking tot het Caribisch Orgaan voor Ontwikkeling en Hervorming en de voorwaarden die Nederland stelt aan het afbouwen van de salariskorting.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.