Sint Maarten

COLUMN – Bericht uit Sint Maarten

In de zondagse estafetterubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.

Bel maar

Door Terrance Rey

Mullet Bay zal voor de derde keer in zijn historie verkocht worden. Eerst werd het resort verkocht aan een statige heer met de naam Kamal Asultani. Hij deed mij altijd denken aan de acteur Omar Sharif. Asultani exploiteerde Mullet Bay destijds onder de Sheraton brand. Daarna is Mullet Bay in zijn geheel voor een tweede keer verkocht. Toen aan Hushang Ansari. Een investeerder van Iraanse afkomst, net als Asultani.

Nu wil de Centrale Bank van Curacao en St. Maarten Mullet Bay verkopen. Eerder is Banco de Caribe met succes verkocht. Het bankbedrijf was een van de parels van de ENNIA-groep. Door de verkoop aan de steenrijke Curaçaose zakenman Gregory Elias is een precedent geschapen waardoor men nu met vertrouwen de grootste asset van ENNIA in de verkoop kan doen. Echter, de opbrengst zal hooguit 120 miljoen dollar zijn. Dit terwijl Mullet Bay met een getaxeerde waarde van 400 miljoen dollar in de boeken van ENNIA staat. Dit astronomisch verlies zal de verzekeringsgroep niet kunnen verteren. Mullet Bay moet voor voldoende dekking zorgen om aan de toekomstige uitkeringsverplichtingen jegens de polishouders te kunnen voldoen.

Met het nieuws dat de Centrale Bank een nieuwe directie van Sun Resorts wil, zullen de beoogde directeuren, Mike Alexander en Geomaly Martes, voor een grote uitdaging staan. Sun Resorts is de houdstermaatschappij van Mullet Bay property binnen de ENNIA-groep van bedrijven. Sun Resorts zal voor de opgave staan om Mullet Bay in samenwerking met een projectontwikkelaar en een internationale hotelketen tot een florerend resort te ontwikkelen.

In Curaçao heeft Sandals net een soft opening gedaan. Volgens insiders is het nieuwe resort bij Barbara Beach nu al tot volgend jaar volgeboekt. Een Sandals Mullet Bay, compleet met casino’s en golfbaan, is een idee voor de aankomende directie van Sun Resorts om te onderzoeken. De economische spinoff voor de economie van Sint Maarten zal enorm zijn. Mullet Bay, als een nieuwe ‘Pearl of the Caribbean’ kan als economic centra en job center van Sint Maarten voor een geweldige economische impuls zorgen en als self-sustaining toeristisch centrum opereren met bloeiende winkels, bars en restaurants en allerlei recreatieve attracties.

Met het andere nieuws van de week dat Sint Maarten nooit officieel gedekoloniseerd is, betekent het dat het eiland niet alleen een economische herontwikkeling met Mullet Bay staat te wachten, maar ook een politieke herontwikkeling. De politieke leiders van de Caribische eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden kunnen met het advies van drie hooggeleerden Nederland uitnodigen aan tafel te gaan zitten om een nieuwe staatkundige structuur te bespreken.

De opties reiken van een gereformeerde Nederlandse Antillen met een moderne federale structuur, of een gemenebest, totaal onafhankelijke eilandclusters verdeeld over de bovenwindse en benedenwindse eilanden tot aan volledig geïntegreerde gemeenten van Nederland. Nu al zijn er geluiden in Nederland om het initiatief-wetsvoorstel van toenmalig Tweede Kamerlid André Bosman nieuw leven in te blazen. Die wilde het de eilanden makkelijker maken uit het Koninkrijk te treden. Roelien Kamminga (opvolger van Bosman) gaat het voorstel in de Tweede Kamer verdedigen.

Ik heb eerder geroepen dat de COHO DOA is en dat hervormingen op de eilanden doorvoeren een kwestie van geven en nemen zal zijn. De onderhandelingskracht en het diplomatieke vermogen van politici op de eilanden zullen tot het uiterste getest worden. Aan de ene kant zal men moeten beseffen dat we realistisch moeten zijn dat we niet op dezelfde voet kunnen blijven doorgaan. De eilanden, met name Curaçao, Aruba en Sint Maarten, zijn praktisch bankroet. Aan de andere kant de kans volop en maximaal benutten politieke punten te scoren met een succesvol dekolonisatieproces zonder gezichtsverlies voor Nederland te bewerkstelligen.

Nederland wil graag weer een zetel in de VN-mensenrechtenraad hebben. De smet van kolonisator kan Nederland daar niet bij gebruiken. De komende tijd zal er aan het imago van Nederland flink gepoetst moeten worden. Aan de politieke leiders van de eilanden de uitdaging om collegiaal met de Nederlandse regering hieraan mee te werken.

Voor Sint Maarten zal dit hard nodig zijn, want het eiland staat een claim van honderd miljoen dollar te wachten als straks het overheidshavenbedrijf in de civiele rechtzaak van Zebec veroordeeld wordt. Waar haalt men straks dat geld vandaan? Nederland? Misschien wordt het tijd Sint Maarten bij opbod op eBay te verkopen, zullen ze daar in Den Haag wellicht dan zeggen. Het eiland bevat immers een aantal glanzende parels die de verkoopprijs behoorlijk aantrekkelijk kunnen maken. Namelijk de Harbor Group of Companies, SXM Airport, TelEm, GEBE en natuurlijk Mullet Bay. Rutte zei destijds dat slechts een telefoontje genoeg was om te regelen het Koninkrijk te kunnen verlaten. Tegen Van Putten, Heyliger-Marten en Pisas zou ik zeggen: Bel maar!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.