Curacao

Onderzoeksplatform Investico: “Op Curaçao regeert de goksector”

Amsterdam – Curaçao is een vrijstaat voor internationaal opererende criminele organisaties die hun miljardenwinsten via in Willemstad geregistreerde online casino’s witwassen. Ze worden daarbij door de Curaçaose wetgeving, politici, groothandels in sublicenties, trustkantoren, accountants en advocaten gefaciliteerd, terwijl ze weinig te vrezen hebben van het Openbaar Ministerie en zelfs rechters. Dat kan worden opgemaakt uit graafwerk van het journalistieke onderzoeksplatform Investico, dat concludeert dat “op Curaçao de goksector regeert.”

Het vandaag inclusief onderliggende documenten gepubliceerde verslag maakt duidelijk waarom de goksector niet op aandacht zit te wachten. Masterlicentiehouder Cyberluck ging zelfs zo ver om via de rechter een verbod op (delen van) de publicatie te eisen. Het past in de strategie van de Curaçaose gokmaffia kritische journalisten die niet zwichten voor intimidatie ‘kapot te procederen’.

Pikant in het artikel van Investico is de verwijzing naar ‘de trustkoning van Curaçao’, Gregory Elias. Volgens de onderzoeksjournalisten zou hij aan de basis hebben gestaan van de huidige ongecontroleerde handel in sublicenties die de Curaçaose samenleving geen cent oplevert, maar het land wel een slechte reputatie bezorgt in de financiële wereld. Hoewel op zijn kantooradres Landhuis Joonchi verschillende gokbedrijven (op papier) zijn gevestigd, ontkent Elias betrokkenheid bij de sector.

Ook het weekblad De Groene Amsterdammer en het radioprogramma Argos besteden deze week aandacht aan de Curaçaose goksector.   

Lees hier de gehele publicatie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.