Amsterdam – Het Curaçaose gokbedrijf Cyberluck is zo alergisch voor onwelgevallige aandacht dat het dacht op voorhand een publicatie door het weekblad De Groene Amsterdammer en een uitzending van het radioprogramma Argos te kunnen verbieden. De kortgedingrechter in Amsterdam veegde alle eisen van de groothandel in goklicenties van tafel.
Directeur Angelique Snel-Guttenberg van Cyberluck (dochter van Curaçao eGaming NV) werd enige tijd geleden benaderd door journalisten van het onderzoeksplatform Investico. In het kader van hoor en wederhoor legden de journalisten haar enkele vragen voor. Die bleven onbeantwoord, maar het bedrijf stapte wel naar de rechter om publicatie tegen te houden.
Cyberluck voerde aan voor “onherstelbare reputatieschade” te vrezen en eiste een volgens juristen bij voorbaat kansloos publicatieverbod. De informatie die het speurwerk van Investico heeft opgeleverd, vormt de basis voor een artikel volgende week in De Groene Amsterdammer en een uitzending van het radioprogramma Argos van omroep VPRO/Human. Het enige dat Cyberluck met het kort geding heeft bereikt is dat het weekblad en het radioprogramma op extra publiek kunnen rekenen.
Willemstad wordt gezien als de wereldhoofdstad van de egamingsector, in de media ook vaak aangeduid als ‘gokmaffia’: door het ontbreken van toezicht zijn Curaçaose sublicenties gewild bij internationale criminele organisaties. Zij kunnen onlinecasino’s gebruiken om ongehinderd winsten uit drugs-, wapen- en mensenhandel wit te wassen.
Vermoedelijk zijn er door het handjevol masterlicentiehouders meer dan tienduizend sublicenties verkocht. Er gaan jaarlijks miljarden in de sector om. De enigen op Curaçao die meeprofiteren zijn de masterlicentiehouders, de trustsector, accountants en advocaten.