Rutte IV blijkt minder gul voor Caribisch Nederland dan beloofd

Den Haag – De belofte in het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV jaarlijks 30 miljoen euro extra in Caribisch Nederland te investeren lijkt (grotendeels) een sigaar uit eigen doos. Want naar nu blijkt staat daar een halvering van de post ‘bijzondere uitkeringen’ tegenover: die daalt van 45,3 miljoen in 2021 naar dit jaar 22,4 miljoen.

De laatstgenoemde cijfers zijn afkomstig uit een brief die staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin valt te lezen dat Bonaire ruim 75% inlevert: van 21,5 miljoen in 2021 naar 5 miljoen dit jaar. Procentueel schiet Sint Eustatius er het meeste bij in: van 10,6 naar 1,6 miljoen. Saba daarentegen gaat er iets op vooruit: van 3,6 naar 4,3 miljoen.

Naast bijzondere uitkeringen voor de afzonderlijke eilanden is er ook nog een post voor Caribisch Nederland als geheel. Ook die stijgt enigszins: van 9,6 naar 11,3 miljoen. In totaal wordt er bijna 23 miljoen minder aan bijzondere uitkeringen uitgegeven.

Lees hier de brief van Van Huffelen

Lees hier het volledige overzicht van bijzondere uitkeringen

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.