Bonaire

COLUMN – Bedrieg-tv

Wat een aandacht op de Nederlandse televisie voor Curaçao! Vorige week zaterdag waren er maar liefst 3 programma’s die het eiland in de schijnwerpers zetten: Ik vertrek, In De Ban Van en Lekker Op Vakantie. Kijkers van die laatste 2 kregen verleidelijke beelden voorgeschoteld van een azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, wuivende palmen, sterrenresorts met alles erop eraan en – voor wie meteen voor de bijl ging – riante villa’s die op een nieuwe eigenaar wachten. Curaçao, het paradijs op aarde met niets dan rozengeur en maneschijn. Mooie promotie dus, zou je denken.

In De Ban Van en Lekker Op Vakantie worden uitgezonden door de commerciële pulpzender RTL, vooral bekend van talentenshows waarbij jonge, van een zangcarrière dromende deelneemsters door machtsmisbruikende BN’ers achter de schermen op heel andere dan hun artistieke vaardigheden worden beproefd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er aan alle programma’s een onwelriekend luchtje zit.

Dat is echter wel het geval bij In De Ban Van en Lekker Op Vakantie. Achter het rookgordijn van pseudo-journalistiek gaat schaamteloze geldklopperij schuil. Ondernemers worden door de makers van dit soort programma’s benaderd met het unieke aanbod hun bedrijf aan televisiekijkend Nederland te kunnen presenteren. De uitverkorenen hoeven slechts een bescheiden bijdrage in de productiekosten te betalen. Er moet tenslotte een complete crew en een bevallige interviewster worden ingevlogen…

De eigenaren van onder meer de resorts Papagayo, Acoya en Kunuku Aqua tuinden er in, evenals die van de Dolphin Academy, Jansen Car Rental, Coral Estate, ABC Real Estastes en NH Real Estate. Ze zullen flink hebben moeten lappen voor een paar minuten zendtijd. Ze mogen zich bedrogen voelen, want zowel In De Ban Van als Lekker Op Vakantie zijn niet om aan te gluren. Voor hun dure geld zijn programma’s in elkaar geflanst die zo knullig zijn dat zelfs TeleCuraçao zich ervoor zou schamen.

In De Ban Van en Lekker Op Vakantie bestaan uit een aaneenrijging van obligate shots, met tenenkrommend geleuter van de voice over en onbenullige vraaggesprekjes waarvan het ongemak afspat. Het enige spannende was het bijna Basis Instinct-momentje toen tijdens een van de prietpraatinterviewtjes de passaatwind grip dreigde te krijgen op de jurk van pratende pop Suraya Baboeram Panday.

Elke cent die de Curaçaose ondernemers aan producent Van Dreven Media uit Doetinchem hebben betaald, is weggegooid. Hun bedrijven zullen er niet één klant extra aan overhouden. Al kunnen ze natuurlijk tegenover kennissen wel zeggen: “Ik was van de week op de Nederlandse televisie”. Maar de kans dat ze op straat worden herkend is nul-komma-nul. Lekker Op Vakantie trok amper 20.000 kijkers. In De Ban Van haalde zelfs zo weinig kijkers dat hun aantal door de Stichting Kijkonderzoek niet te meten viel.

Dan deed (het wel integer gemaakte) Ik vertrek het beter. Bijna 1,3 miljoen kijkers zagen hoe Martijn alle tegenslagen – van onbetrouwbare aannemer tot relatiebreuk – overwon en trots de eerste gasten ontving in zijn gayresort Thuishaven in Grote Berg. Curaçao zal er gezien de kijkcijfers niet slechter van worden, al is buurtgenote Letitia daar niet blij mee. Zij poste op Facebook:

“Grote Berg heeft geen gayresort nodig. Jullie willen gewoon een rustige kindvriendelijke wijk komen verpesten. Indien men wil leven zonder God noch gebod moeten deze gasten maar in Nederland blijven waar alles mag. Zo’n rotzooi opzetten brengt niks positiefs. ‘s Middags wandelen buurtbewoners met hun honden. Een groep bejaarden verblijft hier in een tehuis. Ik hoop dat heel Grote Berg opkomt voor hun wijk.”

Zelfs als je iets tegen een gayresort zou hebben, lijkt dat nog het minste probleem in een land waar zo veel corruptie en nepotisme, criminaliteit, verkeersongelukken, werkloosheid, dropouts, huiselijk geweld, buitenvrouwen en armoede voorkomen als op Curaçao. En voor zo ver Kadushi het kan inschatten, hebben bejaarden en honden minder te vrezen van vakantievierende homo’s dan Curaçaose ondernemers van geldbeluste televisiemakers uit Nederland.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.