Bonaire

COLUMN – Nachtelijke post

De wekker geeft 05.05 uur aan. Kadushi draait zich nog eens om en dommelt weer in. En dan komt er een mailtje binnen. Van VVD-Tweede Kamerlid Zohair El Yassini die zaterdag onvrijwillig, maar wel geheel door eigen toedoen de hoofdrol in Kadushi’s column vervulde. Oeps, die zal wel boos zijn… “Beste Kadushi. Hoewel ‘beste’ misschien niet op zijn plaats is, want je hebt een lelijke column over mij en mijn partij geschreven. Dat ik een huichelaar ben, mijn partij niks doet voor de inwoners van Caribisch Nederland en men niet op de VVD moet stemmen.

Ik heb gezien dat veel mensen op de eilanden het met je eens zijn. Zelf heb ik ook reacties gekregen, onder meer van partijgenoten die Caribisch Nederland beter kennen dan ik. Ten principale zijn ze het met mij eens: als volksvertegenwoordigers is het immers onze opdracht ervoor te zorgen dat jongeren de kans hebben zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Juist om die reden heb ik bezwaren tegen het wetsvoorstel om meer MBO-opleidingen bij de Scholengemeenschap Bonaire in het Papiaments te geven. Want daarmee sluit je de toegang af tot het HBO in Europees Nederland.

In het debat met minister Dijkgraaf heb ik meer bezwaren naar voren gebracht. Dat je op Bonaire niet met de overheid of de belastingdienst kunt communiceren als je het Nederlands niet beheerst omdat Nederlands de officiële taal is. Mij is door de reacties duidelijk geworden dat ik daarmee de plank heb misgeslagen. Papiaments is weliswaar een kleine taal, maar wel een mooie taal en vooral ook de thuistaal van Bonaire. Met mijn veronderstelling dat straks alle opleidingen in het Papiaments zijn, zat ik er ook naast. Ik hoor dat verreweg de meeste ouders en studenten de voorkeur geven aan een opleiding in het Nederlands, juist om de weg naar een vervolgopleiding open te houden.

Misschien heb ik mij onnodig zorgen gemaakt, mij te weinig verdiept in de lokale situatie en te veel gedacht voor de Bonairianen die, zo kreeg ik van alle kanten te horen, prima voor zichzelf kunnen denken en opkomen. Daarom wil ik mijn excuses aanbieden. Ik blijf er bij dat het ministerie moet investeren in het onderwijs zodat leerlingen in Caribisch Nederland naast het Papiaments ook het Nederlands, Engels en eventueel Spaans leren. Maar ik respecteer het als jongeren op Bonaire voor zichzelf besluiten dat zij het leven dat zij ambiëren kunnen leven met alleen Papiaments.

Daarom ga ik mijn fractiegenoten adviseren op 10 mei toch voor het wetsvoorstel te stemmen. Misschien dat ik nog wel een amendement indien om in de wet vast te leggen dat er na 3 jaar een evaluatie komt. Pakt het niet goed uit, dan draaien we het besluit terug, maar ik ga er vanuit dat het goed komt. Met vriendelijke groeten, Zohair El Yassini.”

En toen ging Kadushi’s wekker af…

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.