VVD blaast voorstel om drempel te verlagen voor uittreden uit Koninkrijk nieuw leven in

Den Haag – Tweede Kamerlid Roelien Kamminga (VVD) heeft het initiatiefwetsvoorstel van haar voorganger André Bosman om het voor Curaçao en Sint Maarten makkelijker te maken uit het Koninkrijk te treden onder haar hoede genomen.

Het wetsvoorstel dateert van 15 januari 2019. Na de val van het kabinet Rutte III werd het controversieel verklaard. Kamminga heeft vandaag laten weten de draad weer te willen oppakken. Dat betekent dat zij nu eerst een reactie moet formuleren op het (nog niet openbaar gemaakte) advies van de Raad van State, waarna het formele behandelingsproces kan starten.

De VVD wil het Statuut wijzigen om de drempel voor Curaçao en Sint Maarten om het Koninkrijk te verlaten gelijk te stellen aan die voor Aruba. Tevens regelt het wetsvoorstel dat de noodzaak tot het houden van een referendum hiertoe vervalt. Ook komt de eis van een tweederde meerderheid in de Staten te vervallen.  

Het initiatiefwetsvoorstel heeft ook betrekking op de positie van Bonaire, Sint Eustatius of Saba. De VVD wil de Grondwet wijzigen om het voor de eilanden mogelijk te maken uit het Nederlandse staatsbestel te stappen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.