Bonaire

Leven op Bonaire in jaar tijd 9,9% duurder

Kralendijk – In het eerste kwartaal van 2022 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee is de stijging van het wettelijk minimumloon van 10% per 1 januari volledig verdampt.

In het vierde kwartaal was de inflatie op Bonaire nog nog 5,7 procent. De prijs voor elektriciteit steeg met 31,1 procent en die van water met 6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijs voor benzine steeg met 26,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. Dit meldt het CBS op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

Einde subsidie

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 stegen de prijzen op Bonaire in het eerste kwartaal van 2022 met 4,9 procent. De toename werd met name veroorzaakt door het beëindigen van de COVID-19 subsidie op het vastrecht voor energie en water per december 2021. Samen met een toename van de variabele energiekosten zorgde dit voor een stijging van 43,5 procent van de elektriciteitsprijs en 29,2 procent van de waterprijs. De kosten van vervoer namen toe met 3,6 procent: benzine steeg 6,8 procent in prijs, diesel was 9,0 procent duurder en vliegtickets waren 2,7 procent duurder dan vorig kwartaal. Verder namen de prijzen voor voeding toe met 1,7 procent.

Het inflatiecijfer van 9,9 procent op Bonaire is 2,1 lager dan dat in Europees Nederland, maar daar ligt het gemiddelde inkomen aanzienlijk hoger. In Caribisch Nederland ligt het wettelijk minimumloon bijvoorbeeld ver onder wat men nodig heeft om de maand rond te komen. Daarbij komt dat de kosten van levensonderhoud op de eilanden structureel hoger zijn dan in het Europese deel van het land. De prijzen van levensmiddelen in de supermarkt liggen tientallen procenten hoger.

Sint Eustatius

Op Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis met 4,9 procent. In het vierde kwartaal was dit nog 2,7 procent. Deze toename is vooral toe te schrijven aan de oplopende prijzen voor elektriciteit, water en voeding. Consumentenprijzen op Statia stegen in het eerste kwartaal van 2022 met 1,5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Water en elektriciteitsprijzen stegen het afgelopen kwartaal met 11,0 en 10,2 procent ten opzichte het vierde kwartaal van 2021. Meubels waren in het eerste kwartaal van 2022 14,3 duurder dan het kwartaal daarvoor.

Saba

Op Saba nam de inflatie toe van 4,0 procent naar 6,7 procent in het eerste kwartaal van 2022. Elektriciteit, voeding en toiletartikelen zorgden voor de toename van de inflatie op Saba. Consumenten op Saba waren in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld 2,4 procent duurder uit dan in het vierde kwartaal van 2021. Huisvesting werd 5,4 procent duurder door prijsstijgingen van elektriciteit (25,1 procent) en bouwmaterialen (3,4 procent). Meubelen werden dit kwartaal 19,0 procent duurder en de prijzen van audio en video apparatuur stegen met 9,9 procent. De prijzen voor toiletartikelen namen met ruim 9 procent toe.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.