NRC: Miljarden roebels via Antilliaanse brievenbusfirma’s witgewassen

Den Haag – Tientallen Nederlandse en Antilliaanse (lees: Curaçaose) brievenbusvennootschappen zijn gebruikt om grootschalig geld van louche Russische zakenlieden wit te wassen. Dat blijkt uit een omvangrijk politie-onderzoek waarvan het dossier is weggemoffeld, maar door de krant NRC is opgedoken.

Het onderzoek naar dubieuze geldstromen die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op gang kwamen vond in de eerste jaren na de eeuwwisseling plaats: “In de zomer van 2003 staat rechercheur Robert Dekker voor een groot tekenbord op de bovenste verdieping van het hoofdbureau van politie in Zwolle. Dekker is opgewonden en rusteloos. Hij heeft net een belastende verklaring van een getuige in handen gekregen, en een lijst verdachte financiële transacties uit een belastingparadijs. Nieuwe informatie betekent: nieuwe lijnen op het tekenbord. Kriskras tekent hij de verbanden tussen alle bedrijven, banken en trustkantoren op het bord – van Curaçao naar Moskou, van Londen naar Amsterdam”, aldus NRC.

Een voormalig FIOD-rechercheur maakt in de uitgebreide reconstructie melding van Russen die “geld via bedrijfjes in Amsterdam en Curaçao naar hun Zwitserse bankrekening overmaakten.” Rechercheurs hebben in die tijd ook op Curaçao naar verdwenen miljarden gespeurd. Het onderzoek werd op last van de top van het Openbaar Ministerie stopgezet. “Tot een veroordeling wegens witwassen of een gerichte aanpak van de Russische kapitaalvlucht via Nederland kwam het daardoor nooit”, constateert NRC.

In de jaren rond 2000 was het op Curaçao een publiek geheim dat er via door trustkantoren in Willemstad in opdracht van Russische zakenlieden opgerichte en bestuurde brievenbusfirma’s miljarden werd doorgesluisd. Van serieus toezicht op de trustsector door de toenmalige Centrale Bank van de Nederlandse Antillen was geen sprake.

Vandaag de dag beheren trustkantoren in Willemstad vele tientallen brievenbusbedrijven ten behoeve van uit de vroegere Sovjet-Unie afkomstige exploitanten van online gokspelen. Webcasino’s worden in criminele kringen gezien als ideale witwasmachines.

Lees hier het gehele artikel

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.