Van Huffelen reageert laconiek op onverhoedse aanval van Curaçao op COHO

Willemstad – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen heeft tamelijk laconiek gereageerd op de brief van de Curaçaose regering het akkoord over de COHO-wet te willen openbreken. Premier Pisas wil dat er een koninkrijksconferentie komt om het “de autonomie-ondermijnende” wetsvoorstel aan te passen omdat de Staten het anders zullen verwerpen.

Van Huffelen vindt het geen zin hebben om hervormingen door te voeren als je er niet in gelooft. Ze vindt het dan ook “slim” dat er tijd wordt genomen om vragen die er nog zijn te beantwoorden. De bewindsman wil als zij in mei en juni de landen bezoekt horen waar de Staten zich zorgen over maken en wat ze willen aan de COHO-wet willen veranderen.

De brief uit Willemstad wordt door waarnemers gezien als een bom onder de vertrouwensrelatie met Den Haag dat allergisch voor de neiging van Caribische bestuurders te willen heronderhandelen over akkoorden waar zij eerst mee hebben ingestemd. Maar anders dan haar voorganger Knops weet Van Huffelen haar irritatie te verbergen.

De wens van Den Haag om de wet nog voor het zomerreces af te handelen komt in de knel, want na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer nog groen licht geven. Van de Senaat is bekend dat er zwaar aan tilt als er in Cariben onvoldoende draagvlak is voor een wet.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.