Bedrijfsleven Curaçao wil dat Nederland ‘coronaschulden’ kwijtscheldt

Willemstad – Nederland moet de aan Curaçao verstrekte ‘coronaleningen’ – tot nu toe 448 miljoen euro – omzetten in een schenking. Daarvoor pleit de voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Daniel Hodge.

“We zitten samen in het Koninkrijk der Nederlanden. We zitten nu in de situatie van ongekend hoge prijzen voor ruwe olie sinds 1982. Niemand had dit kunnen voorzien, zelfs Nederland niet. Geef geen lening, maar daadwerkelijke hulp”, aldus de oud-premier tegenover Caribisch Netwerk.

Hodge roept het kabinet Pisas op politiek Den Haag ervan te overtuigen dat Curaçao dezelfde financiële hulp moet worden gegeven als Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Die laatsten zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten binnen het land Nederland. Curaçao koos er, net als Sint Maarten en Aruba al eerder had gedaan, voor autonoom land te worden en dus verantwoordelijk te zijn voor de eigen financiële huishouding.

Door de coronapandemie is ook de Curaçaose economie hard geraakt. Nederland is bijgesprongen met humanitaire hulp (in de vorm van schenkingen) en leningen die in elk geval tot eind volgend jaar niet hoeven worden afgelost en waarover ook geen rente wordt geheven.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.