Protestmars en petitie voor betere gezondheidszorg op Sint Eustatius

Sint Eustatius – Enkele tientallen Statianen hebben onder het motto ‘Genoeg is genoeg’ een stille protestmars gehouden tegen de in hun ogen tekortschietende gezondheidszorg op het eiland. De mars eindigde bij het Koningin Beatrix Medisch Centrum met de aanbieding van een petitie.

Directe aanleiding voor de demonstratie is het overlijden van een inwoner tijdens het transport per helikopter naar het ziekenhuis op Sint Maarten. De medische zorg die hij dringend nodig had, werd vertraagd door bureaucratische rompslomp bij onder meer het Zorgverzekeringskantoor Caribisch Nederland.

Vorige week publiceerde huisarts Michelle van Tongerloo, die een jaar op Sint Eustatius heeft gewerkt, in Vrij Nederland een essay dat leest als een lange aanklacht tegen het zorgsysteem van de BES-eilanden. Hoewel zij inmiddels is teruggekeerd naar Europees Nederland wordt zij nog regelmatig benaderd door Statianen die haar om raad vragen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.