Bezoek Curaçaose handelsdelegatie aan World Expo in Dubai uitzonderlijk succesvol

Dubai – “A huge succes!” Zo vatte Vanessa Toré van het Curaçaose ministerie van Economische Ontwikkeling het bezoek samen dat een delegatie onder leiding van minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas deze week aan de World Expo in Dubai heeft gebracht.

Vooraf was er veel gedoe over de reis. Alleen al het reisbudget voor de premier en zijn twee medewerkers bedroeg exclusief de daggeldvergoeding ruim 70.000 gulden. De kosten van de 7 leden tellende delegatie van minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje werd angstvallig geheim gehouden..

Hoogtepunt

Kritiek was er ook op de omvang van het gezelschap, maar volgens Pisas zou het succes voor Curaçao nog veel indrukwekkender zijn geweest als de delegatie groter was geweest, want zo constateerde hij: omvang doet er toe in Arabische landen. “Het is jammer dat onze talentvolle gevolmachtigde minister en zijn broer er niet bij waren. Muziek verbroedert! Nederland neemt ook vaak beroemde DJ’s mee met handelsmissies”, aldus de premier.

Een van de persoonlijke hoogtepunten voor hem was het bekijken van de nieuwe stoel die luchtvaartmaatschappij Emirates aan boord van zijn vliegtuigen introduceert. Het bleef niet bij kijken: de minpres en minister Cijntje mochten de stoelen ook even uitproberen.

Er is ook concreet zaken gedaan. Zo tekende TeleCuraçao een megadeal met Emirates News Agency (WAM) over de uitwisseling van nieuwsprogramma’s. “WAM wordt volledig door de Staat gecontroleerd dus het nieuws is zeer betrouwbaar”, benadrukte general-manager van TeleCuraçao Hugo Lew Jen Tai, Vanavond kan de Curaçaose televisiekijker al genieten van de live-uitzending (aanvang 19.30 uur) van een van de belangrijkste kamelenraces van het jaar waarnaar wereldwijd zo’n 3 miljard mensen kijken.

Topvoetbal

Een nog niet met name genoemde steenrijke oliesjeik heeft met Pisas gesproken over de eventuele koop van FC Barber. “Ik mag er helemaal niets over zeggen, maar als de overname doorgaat, wil die meneer een stadion bouwen met een capaciteit van 25.000 toeschouwers plus luxueuze businessclublounges om hoge Arabische gasten te verwelkomen die willen investeren in Curaçao. Hij zei een internationale toptrainer te zullen aanstellen die carte blanche krijgt om de beste spelers ter wereld te contracteren, maar dat gaat hij zelf nog naar buiten brengen op een persconferentie.”

Op de valreep tekende de delegatie ook nog een contract met zakenman Mohammed Khalaf Al Habtoor voor de levering van zand om de kwaliteit van de stranden van Curaçao te upgraden. Pisas: “Zoals iedereen weet, is er op aarde en tot ver daar buiten geen beter zand dan Arabisch zand. Ik heb me laten vertellen dat ze enorme voorraden hebben. Ik heb een gunstige prijs kunnen onderhandelen.”

Rutte

Vanmiddag komt op Hato een proefzending van 5 ton zand aan. Het toestel van Emirates – een A380 die nog niet eerder te zien was op Curaçao – wordt omstreeks 15.30 uur verwacht. “Naast investeerders gaan er heel veel Arabische toeristen komen, want een bekende Arabische wijsheid luidt: ‘Een Arabier ligt het liefst op zijn eigen zand’. Wij zijn straks de enige in het hele Caribisch gebied die dit zand hebben”, aldus een tevreden premier.

En alsof het allemaal niet op kan: Pisas is vanmorgen door Rutte ontvangen in het Torentje. “Ik heb mijn gewaardeerde ambtgenoot gezegd: Mark my words, jouw COHO-wet kan de prullenbak in!”

“Ideaal in ons klimaat, zo’n Keffiyeh”, aldus minister-president Pisas (Bron: Facebookpagina minpres Pisas).

(Dit is een bijdrage van onze speciale verslaggever Kadushi)

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.