Ook de zwangerschapsverlofregeling op de BES-eilanden is minder dan in Europees Nederland

Door Marit Severijnse/Caribisch Netwerk

Kralendijk – “In Nederland zeggen vaders die gebruik hebben gemaakt van ouderschapsverlof dat ze het voor geen goud hadden willen missen. Dat je vaders hier die kans ontneemt, is niet uit te leggen’’, zegt aanstaande vader Arxen Alders.

Hoewel moeders op Bonaire recht hebben op 16 weken zwangerschapsverlof met volledige doorbetaling, is er voor de vaders in Caribisch Nederland op dat gebied wettelijk niks geregeld. Veel vaders moeten het doen met de 2 dagen verlof die ze van hun werkgever krijgen. In tegenstelling tot Europees-Nederland waar vaders recht hebben op een volledig doorbetaalde werkweek en daarnaast nog aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen (5 weken voor 70 procent van het dagloon).

“Belachelijk’’, vindt de zwangere Christine Analise. “Vaders hebben evenveel recht om de eerste periode zoveel mogelijk van hun pasgeboren kroost te zien en worden zo gedwongen om hun vakantiedagen in te zetten.“ Daarnaast hebben moeders op Bonaire die zelfstandig ondernemer zijn, in tegenstelling tot moeders in Europees Nederland, geen recht op betaald zwangerschapsverlof. “Best intens allemaal”, vertelt ondernemer Ellis Scheerder. In 2021 beviel ze op Bonaire van een zoontje. “Mijn vriend heeft nog langer verlof aangevraagd, maar kreeg dit niet. Ik kon nog niet zonder ondersteuning opstaan en zeker niet met baby.“

Vooral vrouwen die via een keizersnede zijn bevallen, geven aan dat ze langer steun van hun partner nodig hebben. “De eerste dagen mocht ik in het ziekenhuis blijven en kreeg ik hulp, maar eenmaal ontslagen stond ik er alleen voor“, vertelt Joella. “Mijn moeder moest vanuit Curaçao overvliegen om mij te helpen, omdat papa gewoon moest gaan werken.“

Suehedy Balootje onderging ook een keizersnede en denkt dat moeders die via een keizersnede bevallen zelf ook langer verlof zouden moeten krijgen. “We zijn 5 weken verder en ik ben nog niet in staat om alles te doen. Qua huistaken moet mijn man alles overnemen. Hij werkt thuis en helpt tussendoor, maar moet daardoor soms langer doorwerken. Het vraagt veel van hem.“ Balootje zou een maand betaald verlof voor vaders redelijk vinden. “Rekening houdend met keizersnedebevallingen. En ik denk ook aan de vrouwen die een partner hebben die niet vanuit huis werkt.“

Lisa Frans is momenteel opnieuw zwanger en pleit ook voor een langere verlofperiode. “De eerste week na de bevalling is moeilijk, je hebt echt meer steun nodig van je partner. Ook heb je meteen te maken met de hechtingsperiode van de baby. Mijn partner zou wel een weekje kunnen opnemen, maar dan komen we eigenlijk financieel tekort.’’

Een verlofregeling voor vaders zoals in Nederland, waarbij een vader 70% van het dagloon uitbetaald krijgt tijdens verlof, is volgens Marie op Bonaire niet genoeg. “Dat voel je in de portemonnee aan het eind van de maand. Ouders die onder het minimumloon verdienen al helemaal.“ Suzan denkt ook dat zo’n regeling hier niet werkt. “Daarvoor moet men met minder geld ook nog steeds kunnen leven en alles is hier zo duur, dus het probleem is dat de basis al niet goed is. Bonaire moet echt moderner worden op dat gebied.“

Alders denkt dat ouderschapsverlof gelijkwaardig ouderschap op Bonaire zal bevorderen. “Als je als vader weet wat het betekent om voor een baby te zorgen, vanaf dag 1 te helpen met opvoeden, dan word je ook meer betrokken. Onderzoek heeft al aangetoond dat betrokkenheid een positieve invloed heeft op gezinsontwikkeling.”

Joella denkt dat Bonaire nog niet klaar is voor een lange verlofperiode voor vaders zoals in Nederland. “Er moet minder onderscheid gemaakt worden tussen genders. Laatst hoorde ik dat een moeder de nagels van haar zoon had gelakt en toen bij de kinderopvang te horen kreeg dat dit alleen voor meisjes is. Zo gaat het ook bij het gedeelte van de opvoeding; vrouwen dienen voor de kinderen te zorgen en mannen voor het geld. Ik denk dat het eerst onderdeel van onze cultuur moet worden en ik vrees dat wij zover nog niet zijn.“

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een reactie weten dat ze op de hoogte zijn van het beperkte verlofstelsel. In 2020 heeft de Centraal Dialoog al een advies gegeven over de invulling van ouderschapsverlof. “Te beginnen met een geleidelijke invoering van 2,5 dag“, aldus Centraal Dialoog.

Van een concreet wetsvoorstel is het nog niet gekomen. “We streven ernaar om dit op korte termijn uit te werken“, aldus SZW. “Gedurende 2020/2021 is er echter veel capaciteit in het steunpakket voor de coronacrisis gaan zitten, waardoor het vertraging heeft opgelopen.“ SZW kan niet zeggen wanneer dit voorstel er zal komen. “Een planning valt nog niet te geven, maar het heeft de volle aandacht“, aldus SZW.

Bericht delen
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Advertentie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.