VUmc Academie leidt zorgprofessionals op voor Caribisch deel Koninkrijk

Amsterdam – Door de snelle toename van COVID patiënten is er op de Nederlands Caribische eilanden een groot tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen voor de acute zorgafdelingen ontstaan sinds de start van de pandemie.

Het opleidingsinstituut van Amsterdam UMC, VUmc Academie, heeft hier snel op gehandeld in samenwerking met de ziekenhuizen op de eilanden, die de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA U.A. i.o) vormen. Met financiering van het Ministerie van VWS, is de nieuwe opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) gestart, die gevolgd wordt door ruim 100 verpleegkundigen afkomstig van Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius. Op 28 maart ontvangen de eerste 31 verpleegkundigen hun certificaat in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van Nederland (M. van Ooijen), en de Ministers van Volksgezondheid van Aruba (D. Oduber), Curaçao (D. Pietersz-Janga) en Sint Maarten (O. Ottley).

De opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) maakt deel uit van het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA). In opdracht, en met financiering van, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), leidt de VUmc Academie verpleegkundigen op in de ziekenhuizen op Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius. De snelheid waarmee in korte tijd een grote groep in zowel het Nederlands als het Engels wordt opgeleid is uniek. Door het scholingsprogramma worden de eilanden flexibeler en kunnen daardoor adequaat inspringen op acute zorg situaties, zoals tijdens een pandemie.

Naast de ruim 100 deelnemers in de BAZ opleiding, hebben op de eilanden ook circa 800 deelnemers gebruik gemaakt van taakgerichte scholingen en specifieke COVID scholing en protocollen. Deze scholingen vallen ook binnen de CARIBHA, en worden aangeboden via het speciaal ontwikkelde digitale CARIBHA platform. Naast digitaal onderwijs zijn er opleiders in de ziekenhuizen aanwezig die het praktijkdeel op zich nemen. Hierdoor zorgt het onderwijs voor een wisselwerking tussen Nederland en de Nederlandse Cariben en is het tevens goed aangesloten op de lokale context.

Feiten

 Opdracht VWS aan de VUmc Academie: november 2020

 Start CARIBHA taakgerichte scholingen/lancering CARIBHA digitaal platform: maart 2021

 Start eerste BAZ groep inclusief voortraject: juni 2021

 Eerste certificering BAZ: 28 maart 2022

 Totaal aantal groepen/trajecten CARIBHA BAZ: vier Nederlandstalig, een Engelstalig

 Totaal aantal deelnemers BAZ CARIBHA: ruim 100 deelnemers

 Totaal aantal deelnemers platform inclusief taakgerichte scholingen: 800 deelnemers

 Deelnemende eilanden BAZ: Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius

 Deelnemende eilanden taakgerichte scholingen en digitale platform: Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius, Saba

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.