30.000 euro en ondersteuning voor Caribische gedupeerden van toeslagenaffaire

Den Haag – De elf gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire die in Caribisch Nederland wonen, gaan ondersteuning krijgen van de Belastingdienst Caribisch Nederland. Dat schrijft  staatssecretaris Toeslagen en Douane van Financiën Aukje de Vries aan de Tweede Kamer.

De betrokken ouders komen sowieso in aanmerking voor een eerste vergoeding van 30.000 euro. Hoe gedupeerden ouders op Curaçao, Aruba en Sint Maarten geholpen gaan worden, wordt nog uitgezocht.

Uit de brief van de staatssecretaris

Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk wonen gedupeerde ouders. In Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) zijn er momenteel 11 ouders aangemerkt als gedupeerd, 7 wachten nog op de eerste toets. Aangezien Caribisch Nederland onderdeel van Nederland is, is gekeken naar mogelijkheden om zo spoedig mogelijk te starten met het bieden van lokale ondersteuning.

In Caribisch Nederland gaat de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN) de rol van uitvoerder van brede ondersteuning aan gedupeerde ouders op zich nemen. BCN is onderdeel van de Belastingdienst Nederland. De uitvoering door BCN is niet afhankelijk van nieuwe wetgeving, omdat het doel past binnen de taken die al wettelijk zijn geregeld voor UHT en gemeenten.

Voor de afbakening van de doelgroep sluiten we aan bij de doelgroep voor het Ondersteuningsteam gedupeerde ouders in het buitenland (OTB). Het ministerie van Binnenlandse Zaken, BCN, UHT en de VNG bereiden gezamenlijk procesafspraken voor. De VNG gaat samen met een gemeente een inwerkprogramma verzorgen voor betrokken medewerkers van BCN. Voor de ouders op de andere eilanden (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) wordt na de aanbesteding voor het OTB gekeken hoe de ondersteuning kan worden vormgegeven.

Lees hier de gehele brief

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.