Gezaghebber Rijna: Gevolgen klimaatverandering voor Bonaire in kaart brengen

De Bilt/Kralendijk – “Het is belangrijk dat de gevolgen voor Bonaire van klimaatverandering op de middellange en lange termijn in kaart worden gebracht. Waar nodig en mogelijk kunnen we daar rekening mee houden in onze plannen, bijvoorbeeld bij het aanwijzen van bouwlocaties en hoe wij ervoor gaan zorgen dat we regenwater opvangen en vasthouden”, aldus gezaghebber Edison Rijna na afloop van een bezoek aan het hoofdkantoor van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt.

Rijna sprak er met strategisch business manager Jan Dekker en vakgroepmanager voor Weer en Klimaatdiensten Jan Rozema. Sinds 2016 behoort Caribisch Nederland tot het werkgebied van het KNMI. Niet alleen worden de dagelijkse weersberichten voor de eilanden verzorgd, maar worden er ook waarschuwingen gegeven voor bijzondere weersomstandigheden, onder meer ten behoeve van de scheepvaart en vissers. Rijna nam een kijkje nam in de imposante weerkamer van het KNMI waar alle gegevens over het weer op Bonaire real-time worden gevolgd.

Het KNMI heeft in het vorig jaar gepubliceerde rapport ‘Klimaatsignaal21’ voor het eerst een hoofdstuk gewijd aan Caribisch Nederland. Het instituut werkt thans verschillende klimaatscenario’s uit voor de eilanden, rekeninghoudend met de zeespiegelstijging en het krachtiger worden van stormen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee en de impact van de opwarming van de aarde op bijvoorbeeld landbouw en de natuur.

De economie van Bonaire is gevoelig voor klimaatverandering. Veel toeristenresorts staan aan de kust en zijn kwetsbaar voor zeespiegelstijging. Ook de koraalriffen die het eiland zo aantrekkelijk maken voor bezoekers worden bedreigd door zeespiegelstijging in combinatie met de verzuring en opwarming van de oceaan. Voorts verwacht het KNMI minder neerslag. Omdat de ABC-eilanden in hetzelfde klimaatgebied liggen, is het van belang de samenwerking zoals het uitwisselen van data te intensiveren.

Aan het slot van het bezoek kreeg gezaghebber Rijna een exemplaar van de nieuwe ‘Bosatlas van weer en klimaat’ aangeboden. De atlas laat zien hoe het weer de afgelopen decennia is veranderd en hoe het invloed heeft op de samenleving en alledaagse bezigheden. De nieuwe editie bevat honderden kaarten, grafieken en infographics. Een aantal pagina’s gaat specifiek over weer en klimaat in Caribisch Nederland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.